Chlebki naan
Do naszego ostatniego zielonego curry zrobiliśmy chlebki naan na drożdżach. Satysfakcjonujący nas efekt kulinarny otrzymaliśmy za drugim razem, gdyż w pierwszym podejściu ciasto o konsystencji jak na pizzę się nie sprawdziło i chlebki naan były zbyt suche, wiec następnego dnia użyliśmy więcej jogurtu naturalnego. Podczas dwukrotnego wypiekania chlebków naan wypróbowaliśmy nie tylko dwie różne konsystencje drożdżowego ciasta, ale także dwa sposoby ich wypiekania. My polecamy smażenie chlebków na patelni, gdyż są one bardziej wilgotne i miękkie.
Chlebki naan – składniki
- 350 g mąki pszennej
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego lub bałkańskiego) w temperaturze pokojowej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka łagodnej oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki ciepłej wody
|
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem, aż staną się płynne. Wlać wodę podgrzaną do temperatury ok. 30oC, wsypać jedną łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Do miski przełożyć jogurt, wlać oliwę, wsypać mąkę oraz sól, wymieszać. Dodać rozczyn, wyrabiać drożdżowe ciasto przez ok. 10 minut – ciasto będzie dosyć luźne. Przykryć je ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut.
Wyrośnięte drożdżowe ciasto na chlebki nann podzielić na 8 porcji, każdą z nich uformować w bułeczkę, zlepiając ją u dołu. Przykryć ściereczką, aby ciasto nie wysychało. Na blacie podsypanym mąką rozpłaszczać dłonią drożdżowe kulki, nadając im owalny kształt. Tak przygotowane chlebki smażyć pod przykryciem na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
Chlebki naan przed podaniem można posmarować roztopionym masłem z dodatkiem czosnku, można je także posypać czarnuszką, kminkiem lub posiekanymi świeżymi ziołami.
|