Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Zupa jarzynowa z brukselkami

Zupa jarzynowa z brukselkami

Rzadko gotujemy zupy, co widać także na naszej stronie, ale po świątecznych sycących daniach nadeszła pora na coś lżejszego, czyli zupę jarzynową z brukselkami. Początkowo zastanawialiśmy się, czy zrobić ją w wersji bezmięsnej, jednak ostatecznie bazą dla niej był wywar przygotowany na porcji rosołowej. Zupa z brukselką i fasolką szparagową inspirowana kuchnią mojej Mamy sprawiła, że na chwilę przeniosłam się w świat kulinarnych nastoletnich wspomnień. 🙂

Zupa jarzynowa z brukselkami – składniki

  • 500 g brukselki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały kawałek selera
  • 4 średnie ziemniaki
  • 200 g fasolki szparagowej (mrożonej)
  • 1 porcja rosołowa
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 owoce jałowca
  • sól, pieprz do smaku
  • 50 ml śmietany kremówki 30%




Wykonanie

Marchewki, pietruszkę i kawałek selera obrać, opłukać, pokroić w kostkę.

Porcję rosołową opłukać, przełożyć do dużego garnka. Zalać 2 litrami wody, postawić na ogień i doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut, po czym zebrać szumowiny i dodać pokrojone warzywa oraz liście laurowe, ziela angielskie, rozgniecione owoce jałowca i płaską łyżeczkę soli. Gotować na wolnym ogniu przez 45 minut.

W tym czasie z brukselek usunąć zewnętrzne liście, opłukać je.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

Po 60 minutach z gotującego się wywaru wyjąć mięso, wrzucić do niego ziemniaki oraz brukselkę. Gotować 20 minut.

Po tym czasie do zupy wsypać mrożoną fasolkę szparagową, gotować 10 minut.

Na koniec zupę jarzynową z brukselkami doprawić do smaku solą oraz pieprzem, zabielić śmietaną kremówką.




Zupa jarzynowa z brukselkami

Zupa jarzynowa z brukselkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zupa jarzynowa z brukselkami
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.