Zupa jarzynowa z brukselkami
Rzadko gotujemy zupy, co widać także na naszej stronie, ale po świątecznych sycących daniach nadeszła pora na coś lżejszego i na talerzach pojawiła się zupa jarzynowa z brukselkami. Początkowo zastanawialiśmy się, czy zrobić ją w wersji bezmięsnej, jednak ostatecznie bazą dla niej był wywar przygotowany na porcji rosołowej. Zupa z brukselką i fasolką szparagową inspirowana kuchnią mojej Mamy sprawiła, że na chwilę przeniosłam się w świat kulinarnych nastoletnich wspomnień. 🙂
Zupa jarzynowa z brukselkami – składniki
- 500 g brukselki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały kawałek selera
- 4 średnie ziemniaki
- 200 g fasolki szparagowej (mrożonej)
- 1 porcja rosołowa
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 owoce jałowca
- sól, pieprz do smaku
- 50 ml śmietany kremówki 30%
Wykonanie
Marchewki, pietruszkę i kawałek selera obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Porcję rosołową opłukać, przełożyć do dużego garnka. Zalać 2 litrami wody, postawić na ogień i doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut, po czym zebrać szumowiny i dodać pokrojone warzywa oraz liście laurowe, ziela angielskie, rozgniecione owoce jałowca i płaską łyżeczkę soli. Gotować na wolnym ogniu przez 45 minut.
W tym czasie z brukselek usunąć zewnętrzne liście, opłukać je.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Po 60 minutach z gotującego się wywaru wyjąć mięso, wrzucić do niego ziemniaki oraz brukselkę. Gotować 20 minut.
Po tym czasie do zupy wsypać mrożoną fasolkę szparagową, gotować 10 minut.
Na koniec zupę jarzynową z brukselkami doprawić do smaku solą oraz pieprzem, zabielić śmietaną kremówką.