Masa makowa

Prawdziwej domowej rolady makowej nie można upiec bez domowej masy makowej. Jej przygotowanie wymaga zaangażowania z naszej strony i poświęcenia na to trochę czasu, ale mamy pewność, że masa makowa zawiera dobrej jakości składniki, na dodatek takie, które najbardziej lubimy. Bardzo lubię spędzać czas na mieleniu, siekaniu, ubijani i mieszaniu składników, to mnie relaksuje i odpręża. Do tego świadomość, że pieczołowicie robię coś pysznego dla Bliskich jest satysfakcjonująca i pozwala wykonywać te czynności z radością. 🙂
Masa makowa – składniki
- 250 g niebieskiego maku niemielonego
- 1/2 szklanki miodu
- 250 g bakalii (rodzynki, orzechy, śliwki suszone, morele, ananas, papaja, migdały)
- 4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy
- 3 białka
- rum do namaczania rodzynek
- kilka kropli aromatu rumowego lub migdałowego
Wykonanie
Masę makową najlepiej przygotować tuż przed wyłożeniem jej na ciasto.
Mak zalać wrzątkiem, zostawić na kilka godzin lub całą noc. Dobrze odcedzić na gęstym sitku lub gazie. Trzykrotnie zmielić w maszynce.
Rodzynki namoczyć w rumie, pozostałe bakalie posiekać.
Do miski wsypać zmielony mak, rodzynki odciśnięte z rumu oraz resztę bakalii, dodać kilka kropel aromatu, kandyzowaną skórkę pomarańczy i miód. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek ubitą na sztywno i masa makowa jest gotowa.
Podobne przepisy






1 Komentarze
olka
21 grudnia 2018 at 19:07
Masa warta polecenia. dobrze wyszła i sprawdziła się w makowcu.