Masa makowa

Prawdziwej domowej rolady makowej nie można upiec bez domowej masy makowej. Jej przygotowanie wymaga zaangażowania z naszej strony i poświęcenia na to trochę czasu, ale mamy pewność, że masa makowa zawiera dobrej jakości składniki, na dodatek takie, które najbardziej lubimy. Bardzo lubię spędzać czas na mieleniu, siekaniu, ubijani i mieszaniu składników, to mnie relaksuje i odpręża. Do tego świadomość, że pieczołowicie robię coś pysznego dla Bliskich jest satysfakcjonująca i pozwala wykonywać te czynności z radością. 🙂
Masa makowa – składniki
- 250 g niebieskiego maku niemielonego
- 1/2 szklanki miodu
- 250 g bakalii (rodzynki, orzechy, śliwki suszone, morele, ananas, papaja, migdały)
- 4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy
- 3 białka
- rum do namaczania rodzynek
- kilka kropli aromatu rumowego lub migdałowego
|
Wykonanie
Masę makową najlepiej przygotować tuż przed wyłożeniem jej na ciasto.
Mak zalać wrzątkiem, zostawić na kilka godzin lub całą noc. Dobrze odcedzić na gęstym sitku lub gazie. Trzykrotnie zmielić w maszynce.
Rodzynki namoczyć w rumie, pozostałe bakalie posiekać.
Do miski wsypać zmielony mak, rodzynki odciśnięte z rumu oraz resztę bakalii, dodać kilka kropel aromatu, kandyzowaną skórkę pomarańczy i miód. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek ubitą na sztywno i masa makowa jest gotowa.
|
Podobne przepisy






1 Komentarze
olka
21 grudnia 2018 at 19:07
Masa warta polecenia. dobrze wyszła i sprawdziła się w makowcu.