Masa makowa

M&B
Masa makowa

Prawdziwej domowej rolady makowej nie można upiec bez domowej masy makowej. Jej przygotowanie wymaga zaangażowania z naszej strony i poświęcenia na to trochę czasu, ale mamy pewność, że masa makowa zawiera dobrej jakości składniki, na dodatek takie, które najbardziej lubimy. Bardzo lubię spędzać czas na mieleniu, siekaniu, ubijani i mieszaniu składników, to mnie relaksuje i odpręża. Do tego świadomość, że pieczołowicie robię coś pysznego dla Bliskich jest satysfakcjonująca i pozwala wykonywać te czynności z radością. 🙂

Masa makowa – składniki

  • 250 g niebieskiego maku niemielonego
  • 1/2 szklanki miodu
  • 250 g bakalii (rodzynki, orzechy, śliwki suszone, morele, ananas, papaja, migdały)
  • 4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 3 białka
  • rum do namaczania rodzynek
  • kilka kropli aromatu rumowego lub migdałowego






Wykonanie

Masę makową najlepiej przygotować tuż przed wyłożeniem jej na ciasto.

Mak zalać wrzątkiem, zostawić na kilka godzin lub całą noc. Dobrze odcedzić na gęstym sitku lub gazie. Trzykrotnie zmielić w maszynce.

Rodzynki namoczyć w rumie, pozostałe bakalie posiekać.

Do miski wsypać zmielony mak, rodzynki odciśnięte z rumu oraz resztę bakalii, dodać kilka kropel aromatu, kandyzowaną skórkę pomarańczy i miód. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek ubitą na sztywno i masa makowa jest gotowa.






Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Masa makowa
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

  • olka

    21 grudnia 2018 at 19:07

    Masa warta polecenia. dobrze wyszła i sprawdziła się w makowcu.

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis