Rolada makowa

Choć rolada makowa kojarzy się głównie ze świętami, postanowiliśmy upiec ją właśnie teraz. Za nami weekend pod znakiem maku – sparzyliśmy półkilogramową paczkę niebieskich ziarenek i otrzymaliśmy całą miskę pysznego maku. W pierwszej kolejności w planach mieliśmy przygotowanie masy makowej i upieczenie z niej drożdżowej rolady. Maj to nie pora na pieczenie takiego ciasta, ale wyśmienite rolady makowe smakują o każdej porze. 🙂
Rolada makowa – składniki
- 250 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 3 żółtka
- 50 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1 1/2 łyżki rumu
- 1 łyżka ekstraktu wanilinowego
- szczypta soli
- 250 g masy makowej
- olej do natłuszczenia papieru do pieczenia
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać połowę lekko podgrzanego mleka (ok. 30oC), wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, resztę mleka i cukru, szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Kilkanaście minut zagniatać jednolite i odchodzące od dłoni ciasto – w razie potrzeby dosypać jeszcze trochę mąki.
Do ciasta dodać rozpuszczone masło, rum, ekstrakt waniliowy i skórkę otartą z pomarańczy, ponownie zagnieść, aż wszystkie składniki się połączą. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 60-90 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt o szerokości mniejszej niż szerokość papieru do pieczenia, żeby roladę można było w niego zawinąć i zamknąć ją nim po bokach.
Rozwałkowany kawałek ciasta pokryć masą makową, pozostawiając dookoła niepokryty brzeg. Zwinąć, najlepiej niezbyt ciasno, w roladę wzdłuż krótszego brzegu, zlepić na końcu. Przełożyć na posmarowany olejem długi kawałek papieru do pieczenia, zawinąć roladę dwukrotnie, zostawiając ok. 1 cm luzu do wyrośnięcia.
Roladę makową wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 35-40 minut..
Podobne przepisy






1 Komentarze
kasia
21 grudnia 2018 at 19:06
Alez tu bakalii. świetnie wygląda. 🙂