Rolada makowa

M&B
Rolada makowa

Choć rolada makowa kojarzy się głównie ze świętami, postanowiliśmy upiec ją właśnie teraz. Za nami weekend pod znakiem maku – sparzyliśmy półkilogramową paczkę niebieskich ziarenek i otrzymaliśmy całą miskę pysznego maku. W pierwszej kolejności w planach mieliśmy przygotowanie masy makowej i upieczenie z niej drożdżowej rolady. Maj to nie pora na pieczenie takiego ciasta, ale wyśmienite rolady makowe smakują o każdej porze. 🙂

Rolada makowa – składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 3 żółtka
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 1/2 łyżki rumu
  • 1 łyżka ekstraktu wanilinowego
  • szczypta soli
  • 250 g masy makowej
  • olej do natłuszczenia papieru do pieczenia






Wykonanie

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać połowę lekko podgrzanego mleka (ok. 30oC), wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia.

Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, resztę mleka i cukru, szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Kilkanaście minut zagniatać jednolite i odchodzące od dłoni ciasto – w razie potrzeby dosypać jeszcze trochę mąki.

Do ciasta dodać rozpuszczone masło, rum, ekstrakt waniliowy i skórkę otartą z pomarańczy, ponownie zagnieść, aż wszystkie składniki się połączą. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 60-90 minut do wyrośnięcia.

Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt o szerokości mniejszej niż szerokość papieru do pieczenia, żeby roladę można było w niego zawinąć i zamknąć ją nim po bokach.

Rozwałkowany kawałek ciasta pokryć masą makową, pozostawiając dookoła niepokryty brzeg. Zwinąć, najlepiej niezbyt ciasno, w roladę wzdłuż krótszego brzegu, zlepić na końcu. Przełożyć na posmarowany olejem długi kawałek papieru do pieczenia, zawinąć roladę dwukrotnie, zostawiając ok. 1 cm luzu do wyrośnięcia.

Roladę makową wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 35-40 minut..






Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Rolada makowa
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

  • kasia

    21 grudnia 2018 at 19:06

    Alez tu bakalii. świetnie wygląda. 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis