Tarta z budyniem i truskawkami

Tarta z budyniem i truskawkami to szybki przepis na sezonowe ciasto. Bazą jego jest nasz sprawdzony, niezawodny przepis na kruche ciasto do tarty. Szybkie jest także budyniowe nadzienie, do którego tym razem użyliśmy budyniów w proszku. Oczywiście tym, którzy dbają o dobre składniki, polecamy zrobienie domowego budyniu. Ta wersja tarty z budyniem ozdobiona jest truskawkami, ale równie dobrze sprawdzą się wyłożone na niej borówki, jagody, maliny.
Tarta z budyniem i truskawkami – składniki
Tarta:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 300 g truskawek
- 2 budynie śmietankowe
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 30 g masła
Dodatkowo:
- margaryna do wysmarowania formy
- bułka tarta do obsypania formy
|
Przygotowanie
Tarta:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać dużym nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtko oraz zimną wodę, krótko zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto kilka razy zagnieść, rozwałkować i przełożyć na natłuszczoną i obsypaną kaszą manną formę do tarty (28 cm). Odciąć nadmiar ciasta, spód i boki ponakłuwać widelcem.
Ciasto na tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 20 minut – aż ciasto się zazłoci. Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.
Nadzienie:
Do garnka wlać ok. 350 ml mleka, wsypać cukier, postawić na średnim ogniu. W pozostałym mleku rozprowadzić proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać rozrobiony budyń, energicznie mieszać, aby nie było grudek, aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Zdjąć z ognia i wmieszać masło. Na powierzchni budyniu położyć folię spożywczą, aby nie powstał kożuch, odstawić na 30 minut.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w plasterki lub ćwiartki.
Wykonanie
Na zimne ciasto wylać ugotowany budyń, równomiernie go rozprowadzić. Na nim ułożyć truskawki.
Tarta z budyniem i truskawkami dodatkowo zalana cienką warstwą przezroczystej galaretki lub tortengussu dłużej zachowa świeżość i kolor owoców.
|
Podobne przepisy
