Śledzie w śmietanie

Do kolacji wigilijnej pozostało już tylko kilka godzin i wreszcie będzie można zasiąść do stołu po intensywnych przygotowaniach. Dla nas ostatnie tygodnie były także bardzo pracowite, mimo że na Boże Narodzenie wyjechaliśmy do rodzinnych domów, ale jak co roku przez cały grudzień robiliśmy potrawy wigilijne na naszą stronę. Już chyba tradycyjnie nie wszystkie zdążyliśmy opisać i śledzie w śmietanie pojawiają się dopiero teraz. Przepis został napisany już kilka tygodni temu, jednak wciąż brakowało czasu, energii, a także weny do napisania kilku słów wstępu. Tak więc śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłek i cebuli lądują na blogu, a my wypoczywamy przed nadrabianiem innych zaległości. 🙂 WESOŁYCH ŚWIĄT. 🙂
Składniki na śledzie w śmietanie
- 500 g filetów śledziowych a’la Matjas
- 1 jabłko
- 1/2 cebuli
- 400 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz do smaku
Wykonanie
Filety śledziowe zalać zimną wodą i moczyć przez 2 godziny – jeśli matjasy nie są bardzo słone, wystarczy opłukać je pod bieżącą wodą. Po tym czasie śledzie wyjąć z wody, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na małe kawałki.
Jabłko umyć, obrać ze skórki, zatrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać.
W miseczce połączyć śmietanę z octem jabłkowym oraz cukrem, dodać starte jabłko i posiekaną cebulę, wymieszać. Całość doprawić do smaku pieprzem.
Kawałki śledzi wymieszać z sosem śmietanowym, następnie śledzie w śmietanie odstawić do lodówki na kilka godzin.
Podobne przepisy
