Tort bezowy z rurkami waniliowymi

M&B
Tort bezowy z rurkami waniliowymi

Są takie desery, do których chętnie wracamy i przygotowujemy je w różnych wersjach. Jednym z nich jest beza, z której robimy Pavlovą, bezowe rolady lub torty. W weekend czas osładzał nam tort bezowy z rurkami waniliowymi – och, z takim deserem i kawką odpoczywało się wyjątkowo słodko i lekko. 🙂

Tort bezowy z rurkami waniliowymi – składniki

Beza:

  • 5 białek z jajek wielkości L
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 szczypta soli

Krem z rurkami waniliowymi:

  • 330 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 1 śmietan-fix
  • 1/2 laski wanilii
  • 12 rurek z kremem waniliowym

Dodatkowo:

  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek mleka




Przygotowanie

Beza:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując, dodawać po jednej łyżce cukru pudru, ubijać, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Na koniec wmiksować mąkę ziemniaczaną i ocet.

Blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować na nich okręgi, korzystając np. z dużego talerza, wypełnić je pianą z białek.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110oC (z termoobiegiem), suszyć 2 godziny. Po tym czasie pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

Krem z rurkami waniliowymi:

Wanilię przekroić wzdłuż na pół, ostrym nożem wydrapać czarne ziarenka.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z ziarenkami wanilii na sztywno, wmiksować śmietan-fix. Wmieszać pokrojone na kawałki rurki waniliowe, dwie rurki zostawić do dekoracji.

Wykonanie

Na jeden blat bezy wyłożyć krem z rurkami waniliowymi, przykryć go drugą bezą. Polać ją rozpuszczoną z mlekiem czekoladą, posypać kawałkami wafelków z odłożonych rurek.

Tort bezowy z rurkami waniliowymi wstawić na 30 minut do lodówki.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Tort bezowy z rurkami waniliowymi
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis