Tort bezowy z rurkami waniliowymi

Są takie desery, do których chętnie wracamy i przygotowujemy je w różnych wersjach. Jednym z nich jest beza, z której robimy Pavlovą, bezowe rolady lub torty. W weekend czas osładzał nam tort bezowy z rurkami waniliowymi – och, z takim deserem i kawką odpoczywało się wyjątkowo słodko i lekko. 🙂
Tort bezowy z rurkami waniliowymi – składniki
Beza:
- 5 białek z jajek wielkości L
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 szczypta soli
Krem z rurkami waniliowymi:
- 330 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- 1 śmietan-fix
- 1/2 laski wanilii
- 12 rurek z kremem waniliowym
Dodatkowo:
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- kilka łyżek mleka
|
Przygotowanie
Beza:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując, dodawać po jednej łyżce cukru pudru, ubijać, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Na koniec wmiksować mąkę ziemniaczaną i ocet.
Blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować na nich okręgi, korzystając np. z dużego talerza, wypełnić je pianą z białek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110oC (z termoobiegiem), suszyć 2 godziny. Po tym czasie pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
Krem z rurkami waniliowymi:
Wanilię przekroić wzdłuż na pół, ostrym nożem wydrapać czarne ziarenka.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z ziarenkami wanilii na sztywno, wmiksować śmietan-fix. Wmieszać pokrojone na kawałki rurki waniliowe, dwie rurki zostawić do dekoracji.
Wykonanie
Na jeden blat bezy wyłożyć krem z rurkami waniliowymi, przykryć go drugą bezą. Polać ją rozpuszczoną z mlekiem czekoladą, posypać kawałkami wafelków z odłożonych rurek.
Tort bezowy z rurkami waniliowymi wstawić na 30 minut do lodówki.
|
Podobne przepisy
