Eskalopki cielęce w sosie z zielonym pieprzem

Spośród kilku pomysłów na zrobienie cielęciny zdecydowaliśmy się na eskalopki cielęce w sosie z zielonym pieprzem. Jest to danie proste, szybkie do wykonania i bardzo smaczne, a przepis na eskalopki z cielęciny składa się z kilku składników. W naszej kuchni rzadko gości cielęcina, ale chcemy to zmienić, gdyż mięso to jest lekko strawne, mało kaloryczne, a przy tym bardzo delikatne i łagodne w smaku. Wypatrujcie więc kolejnych przepisów z cielęciny. 🙂
Eskalopki cielęce w sosie z zielonym pieprzem – składniki
- 800 g cielęciny
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 100 ml wody
- 100 ml kremówki
- 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu (może być też w ziarenkach)
- 3-4 gałązki tymianku
- sól
Dodatkowo:
- mąka do obtoczenia mięsa
- masło klarowane do smażenia
|
Wykonanie
Cielęcinę umyć, pokroić w poprzek w plastry, następnie rozbić je zwilżanym w wodzie tłuczkiem do mięsa. Plastry mięsa oprószyć solą oraz pieprzem cytrynowym, obłoży je gałązkami tymianku, odstawić na 30 minut.
Po tym czasie gałązki tymianku zdjąć i odłożyć, a mięso obtoczyć w mące – jej nadmiar strząsnąć.
Na patelni rozgrzać masło, smażyć na nim kotlety z cielęciny (ok. 2 minuty z każdej strony). Po usmażeniu eskalopki przełożyć na talerz, a na patelnię wlać wodę, chwilę gotować, mieszając, po czym wlać kremówkę. Zmniejszyć ogień, wrzucić gałązki tymianku oraz marynowany zielony pieprz. Sos gotować kilka minut, aż lekko zgęstnieje. Dodać usmażoną cielęcinę, gotować, aby mięso zrobiło się ciepłe.
Eskalopki cielęce w sosie z zielonym pieprzem podawać z puree ziemniaczanym, gnocchi, kluskami śląskimi lub kaszą ugotowaną na sypko.
|
Podobne przepisy
