Ciasto cukiniowe z limonką

Przepis na ciasto cukiniowe z limonką mam od Siostry Maryli, która była nim tak zachwycona, że poprosiła o recepturę i zachowała ją na telefonie. Nam, podobnie jak Jej i Rodzince zza płotu, ciasto bardzo smakowało, dodatek cukinii wzbudzał zaciekawienie i zdziwienie, że ciasto z tym zielonym warzywem może tak dobrze smakować.
Ciasto cukiniowe z limonką – składniki
Ciasto cukiniowe:
- 5 jajek wielkości L
- 250 g młodej zielonej cukinii
- 1 szklanka oleju
- 250 g cukru
- 450 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- skórka starta z 1 limonki
Masa śmietanowo-limonkowa:
- 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
- sok z 1/2 limonki
- skórka starta z 1 limonki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
|
Wykonanie
Ciasto cukiniowe:
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W wysokim naczyniu ubić jajka z cukrem na puszystą, białą masę. Ciągle miksując, powoli wlewać olej. Delikatnie wmieszać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sól, następnie cukinię i skórkę z limonki.
Ciasto wylać na blachę (25/35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 40 minut – do suchego patyczka. Zostawić w uchylonym piekarniku na 10 minut, następnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
Masa śmietanowo-limonkowa:
Łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Przestudzić.
Śmietanę kremówkę podbić, aż zacznie robić się gęsta, wsypać cukier puder i ubić na sztywno. Dodać sok i rozpuszczoną żelatynę wymieszaną z 2 łyżkami kremówki, krótko zmiksować.
Masę śmietanowo-limonkową wyłożyć na zimne ciasto, zetrzeć na nią skórkę ze sparzonej limonki. Ciasto cukiniowe z limonką wstawić do lodówki, aby śmietana stężała.
|
Podobne przepisy
