Ciasto cukiniowe z limonką

M&B
Ciasto cukiniowe z limonką

Przepis na ciasto cukiniowe z limonką mam od Siostry Maryli, która była nim tak zachwycona, że poprosiła o recepturę i zachowała ją na telefonie. Nam, podobnie jak Jej i Rodzince zza płotu, ciasto bardzo smakowało, dodatek cukinii wzbudzał zaciekawienie i zdziwienie, że ciasto z tym zielonym warzywem może tak dobrze smakować.

Ciasto cukiniowe z limonką – składniki

Ciasto cukiniowe:

  • 5 jajek wielkości L
  • 250 g młodej zielonej cukinii
  • 1 szklanka oleju
  • 250 g cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • skórka starta z 1 limonki

Masa śmietanowo-limonkowa:

  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
  • sok z 1/2 limonki
  • skórka starta z 1 limonki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny



Wykonanie

Ciasto cukiniowe:

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

W wysokim naczyniu ubić jajka z cukrem na puszystą, białą masę. Ciągle miksując, powoli wlewać olej. Delikatnie wmieszać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sól, następnie cukinię i skórkę z limonki.

Ciasto wylać na blachę (25/35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 40 minut – do suchego patyczka. Zostawić w uchylonym piekarniku na 10 minut, następnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia.

Masa śmietanowo-limonkowa:

Łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Przestudzić.

Śmietanę kremówkę podbić, aż zacznie robić się gęsta, wsypać cukier puder i ubić na sztywno. Dodać sok i rozpuszczoną żelatynę wymieszaną z 2 łyżkami kremówki, krótko zmiksować.

Masę śmietanowo-limonkową wyłożyć na zimne ciasto, zetrzeć na nią skórkę ze sparzonej limonki. Ciasto cukiniowe z limonką wstawić do lodówki, aby śmietana stężała.

ciasto cukiniowe z limonka




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ciasto cukiniowe z limonką
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis