Dżem dyniowo-jabłkowy

Domowych przetworów nigdy dość i w tym roku nasze półki aż uginają się pod ich dostatkiem. Teraz do tych zapasów dołączył dżem dyniowo-jabłkowy, który wyróżnia się przyciągającym wzrok kolorem. Gładka konsystencja sprawia, że dżem z dyni i jabłek będzie idealnym dodatkiem do naleśników, placuszków lub gofrów. Sezon na dynię i jabłka nadal jest w pełni, zachęcamy więc do wypróbowania tego przepisu. 🙂
Dżem dyniowo-jabłkowy – składniki
- 1 1/2 kg dyni hokkaido
- 1 1/2 kg jabłek
- sok z 1 cytryny
- 1 galaretka cytrynowa
- 125 ml soku jabłkowego
- 300 g cukru
|
Wykonanie
Dynię umyć, przekroić na pół, dużą łyżką wydrążyć pestki wraz z miękkim środkiem. Pokroić na mniejsze kawałki i obrać ze skórki.
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki.
Do garnka wlać sok jabłkowy i sok z cytryny, wsypać dynię, jabłka oraz cukier. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 60 minut, od czasu do czasu przemieszać.
Po tym czasie całość zblendować, po czym wsypać i wmieszać galaretkę. Gotować 10 minut.
Gorący dżem dyniowo-jabłkowy przelewać do wymytych i wyparzonych słoiczków, dobrze je zakręcić i postawić pokrywką do dołu. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Z podanych składników wyszło nam 5 słoiczków po ok. 300 ml.
|
Podobne przepisy
