Dżem dyniowo-jabłkowy

M&B
Dżem dyniowo-jabłkowy

Domowych przetworów nigdy dość i w tym roku nasze półki aż uginają się pod ich dostatkiem. Teraz do tych zapasów dołączył dżem dyniowo-jabłkowy, który wyróżnia się przyciągającym wzrok kolorem. Gładka konsystencja sprawia, że dżem z dyni i jabłek będzie idealnym dodatkiem do naleśników, placuszków lub gofrów. Sezon na dynię i jabłka nadal jest w pełni, zachęcamy więc do wypróbowania tego przepisu. 🙂

Dżem dyniowo-jabłkowy – składniki

  • 1 1/2 kg dyni hokkaido
  • 1 1/2 kg jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 125 ml soku jabłkowego
  • 300 g cukru




Wykonanie

Dynię umyć, przekroić na pół, dużą łyżką wydrążyć pestki wraz z miękkim środkiem. Pokroić na mniejsze kawałki i obrać ze skórki.

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki.

Do garnka wlać sok jabłkowy i sok z cytryny, wsypać dynię, jabłka oraz cukier. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 60 minut, od czasu do czasu przemieszać.

Po tym czasie całość zblendować, po czym wsypać i wmieszać galaretkę. Gotować 10 minut.

Gorący dżem dyniowo-jabłkowy przelewać do wymytych i wyparzonych słoiczków, dobrze je zakręcić i postawić pokrywką do dołu. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Z podanych składników wyszło nam 5 słoiczków po ok. 300 ml.




Dżem dyniowo-jabłkowy

Dżem dyniowo-jabłkowy

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Dżem dyniowo-jabłkowy
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis