Botwinka z młodymi ziemniakami
Botwinka z młodymi ziemniakami tak nam posmakowała, że w maju robiliśmy ją dwukrotnie. Istotny wpływ na ostateczny smak botwinki miało podsmażenie na maśle i oliwie warzyw, z których następnie zrobiliśmy wywar. W ten sposób ostatnio rozpoczynamy robienie każdej zupy, nawet rosołu. Jeśli nie robiliście botwinki w tym roku, to polecamy skorzystać z sezonowych dobrodziejstw natury, dopóki buraki nie przerosną.
Botwinka z młodymi ziemniakami – składniki
- 1 pęczek botwinki
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka octu 10%
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka jałowca
Dodatkowo:
- jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Marchewki i pietruszkę obrać, umyć, pokroić na cienkie plastry.
Botwinkę umyć, odciąć i zachować liście. Młode buraki oskrobać, pokroić na plasterki lub w słupki. Z liści odkroić łodyżki, pokroić je na 1,5 cm kawałki i dołożyć je do pokrojonych buraczków. Osobno pokroić liście botwinki.
Młode ziemniaki dokładnie wyszorować, większe przekroić na pół.
Do garnka wlać oliwę, dodać masło, rozpuścić na ogniu. Wrzucić marchewkę i pietruszkę, podsmażać ok. 5 minut. Wlać 1,5 litra wody, dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie oraz jałowiec, zagotować, następnie wsypać ziemniaki, gotować 10 minut. Po tym czasie do warzywnego wywaru dodać plasterki buraków oraz łodyżki, gotować, aż warzywa będą miękkie – 10-15 minut.
Zupę zakwasić do smaku octem, dodać zahartowaną śmietanę, czyli dobrze wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy (zapobiegnie to zwarzeniu się śmietany). Na sam koniec do botwinki z młodymi ziemniakami wsypać pokrojone liście buraczków, zamieszać, gotować 30 sekund. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kawałkami ugotowanych na twardo jajkami.
|
2 Komentarze
M&B
15 maja 2020 at 18:21
Racja. U nas w planach po raz trzeci w tym miesiącu. 🙂
Magdalena
14 maja 2020 at 20:36
cudowna zupa!