Drożdżowy chleb z masłem ziołowym
Przed zbliżającą się wycieczką zastanawialiśmy się, co można wziąć do jedzenia na podróż trwającą kilkanaście godzin. Pomysłów było kilka, a ostatecznie zdecydowaliśmy się na upieczenie chleba z masłem ziołowym. Dobrze się przy tym bawiliśmy, a dzięki bardzo dobrej współpracy i ustalonemu podziałowi zadań przygotowywanie i wypiekanie drożdżowego chleba o czosnkowo-pietruszkowym smaku przebiegało bardzo sprawnie.
Drożdżowy chleb z masłem ziołowym – składniki
Ciasto drożdżowe:
- 600 g mąki pszennej
- 300 ml wody
- 40 g drożdży świeżych
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g oleju
Masło ziołowe:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 pęczek pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
|
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe:
Pół szklanki wody lekko podgrzać, rozpuścić w niej drożdże i cukier. Wsypać dwie łyżki mąki, rozmieszać, przykryć ściereczką i odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do dużej miski, wsypać sól, wlać podgrzaną resztę wody i olej, przemieszać, a następnie dodać wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiać, aż będzie jednolite, sprężyste i będzie odchodziło od dłoni i miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Masło ziołowe:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić na mniejsze części.
Pietruszkę opłukać, osuszyć, odciąć łodyżki.
Do malaksera włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić. Dodać masło, pietruszkę oraz sól, ponownie miksować, aby składniki się połączyły.
Wykonanie
Ciasto wyjąć z miski na posypaną mąką stolnicę, zagniatać przez ok. minutę, następnie rozwałkować, nadając mu prostokątny kształt. Na całości ciasta rozprowadzić masło ziołowe, pokroić na paski o szerokości ok. 5 cm. Każdy z nich składać w harmonijkę, a następnie układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Chleb z masłem ziołowym piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem).
|
2 Komentarze
M&B
4 stycznia 2018 at 20:58
Użyliśmy 26 cm tortownicy. Pozdrawiamy. 🙂
ewa
4 stycznia 2018 at 19:06
Witam.Prosze podac wielkosc foremki.