Drożdżowy chleb z masłem ziołowym

M&B
Drożdżowy chleb z masłem ziołowym

Przed zbliżającą się wycieczką zastanawialiśmy się, co można wziąć do jedzenia na podróż trwającą kilkanaście godzin. Pomysłów było kilka, a ostatecznie zdecydowaliśmy się na upieczenie chleba z masłem ziołowym. Dobrze się przy tym bawiliśmy, a dzięki bardzo dobrej współpracy i ustalonemu podziałowi zadań przygotowywanie i wypiekanie drożdżowego chleba o czosnkowo-pietruszkowym smaku przebiegało bardzo sprawnie.

Drożdżowy chleb z masłem ziołowym – składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g oleju

Masło ziołowe:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli



Przygotowanie

Ciasto drożdżowe:

Pół szklanki wody lekko podgrzać, rozpuścić w niej drożdże i cukier. Wsypać dwie łyżki mąki, rozmieszać, przykryć ściereczką i odstawić rozczyn do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do dużej miski, wsypać sól, wlać podgrzaną resztę wody i olej, przemieszać, a następnie dodać wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiać, aż będzie jednolite, sprężyste i będzie odchodziło od dłoni i miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Masło ziołowe:

Cebulę i czosnek obrać, pokroić na mniejsze części.

Pietruszkę opłukać, osuszyć, odciąć łodyżki.

Do malaksera włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić. Dodać masło, pietruszkę oraz sól, ponownie miksować, aby składniki się połączyły.

Wykonanie

Ciasto wyjąć z miski na posypaną mąką stolnicę, zagniatać przez ok. minutę, następnie rozwałkować, nadając mu prostokątny kształt. Na całości ciasta rozprowadzić masło ziołowe, pokroić na paski o szerokości ok. 5 cm. Każdy z nich składać w harmonijkę, a następnie układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Chleb z masłem ziołowym piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem).




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Drożdżowy chleb z masłem ziołowym
Autor
Opublikowane

2 Komentarze

  • M&B

    4 stycznia 2018 at 20:58

    Użyliśmy 26 cm tortownicy. Pozdrawiamy. 🙂

  • ewa

    4 stycznia 2018 at 19:06

    Witam.Prosze podac wielkosc foremki.

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis