Sałatka z tuńczyka z ryżem
Sałatka z tuńczyka i ryżu jest prosta i szybka do przygotowania, zawsze smakuje bardzo dobrze, a dodatkowo można zmieniać jej składniki. Nasza propozycja składa się z ryżu, tuńczyka w puszcze, kukurydzy, świeżego ogórka, ugotowanych jajek i szalotki. Taką sałatkę można przygotować na śniadanie, na posiłek do pracy lub jako danie na imprezę czy piknik na świeżym powietrzu.
Sałatka z tuńczyka z ryżem – składniki
- 1 szklanka ryżu
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 świeży ogórek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 szalotka
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Ryż ugotować na sypko wg instrukcji na opakowaniu, odlać i przestudzić.
Ogórek umyć, pokroić w małą kostkę (wcześniej można go obrać).
Szalotkę obrać, pokroić w krążki.
Kukurydzę wysypać na sitko, przepłukać i pozostawić do odkapania.
Jajka obrać, pokroić w kostkę.
Do miski wsypać ryż, całą puszkę tuńczyka, kukurydzę, kawałki ogórka i jajek oraz szalotkę. Dodać majonez oraz śmietanę, składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatkę z tuńczyka i ryżu wstawić na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.
|