Piersi kaczki z żurawiną
Dzisiaj przedstawiamy Wam szybki i prosty przepis na piersi kaczki z żurawiną. Gdy pierwszy raz smażyliśmy piersi kaczki na patelni, obawialiśmy się, że mięso będzie surowe i krwiste, na szczęście okazało się, że tak krótka obróbka termiczna jest wystarczająca. W ten sposób, gdy nie mamy czasu na długie pieczenie kaczki, przygotowujemy kacze piersi na patelni. Ponieważ lubimy połączenie tego mięsa z owocami, dzisiaj dodaliśmy do niego smażoną w cukrze i miodzie świeżą żurawinę.
Składniki na piersi kaczki z żurawiną
- 2 piersi z kaczki
- 100 g świeżej żurawiny
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
|
Wykonanie
Żurawinę opłukać, pozostawić do odkapania.
Piekarnik rozgrzać do 180oC (z termoobiegiem).
Piersi z kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę ponacinać, uważając, żeby nie przeciąć mięsa. Tak przygotowane piersi obficie natrzeć solą i pieprzem.
Na zimną patelnię położyć piersi z kaczki skórą do dołu, smażyć na średnim ogniu 7-8 minut – aż skórka się zrumieni. Odwrócić na drugą stronę, kontynuować smażenie kolejne 5 minut.
Piersi kaczki przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), wlać wytopiony tłuszcz z patelni, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 8 minut.
W tym czasie na czystą patelnię wsypać żurawinę, dodać cukier i miód, podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a żurawina zacznie pękać.
Upieczone piersi kaczki wyjąć na deskę, pozostawić na 5 minut, żeby mięso odpoczęło. Następnie mięso pokroić w plastry, wyłożyć na talerz i podawać z przygotowaną żurawiną.
|