Piersi kaczki z żurawiną

M&B
Piersi kaczki z żurawiną

Dzisiaj przedstawiamy Wam szybki i prosty przepis na piersi kaczki z żurawiną. Gdy pierwszy raz smażyliśmy piersi kaczki na patelni, obawialiśmy się, że mięso będzie surowe i krwiste, na szczęście okazało się, że tak krótka obróbka termiczna jest wystarczająca. W ten sposób, gdy nie mamy czasu na długie pieczenie kaczki, przygotowujemy kacze piersi na patelni. Ponieważ lubimy połączenie tego mięsa z owocami, dzisiaj dodaliśmy do niego smażoną w cukrze i miodzie świeżą żurawinę.

Składniki na piersi kaczki z żurawiną




Wykonanie

Żurawinę opłukać, pozostawić do odkapania.

Piekarnik rozgrzać do 180oC (z termoobiegiem).

Piersi z kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę ponacinać, uważając, żeby nie przeciąć mięsa. Tak przygotowane piersi obficie natrzeć solą i pieprzem.

Na zimną patelnię położyć piersi z kaczki skórą do dołu, smażyć na średnim ogniu 7-8 minut – aż skórka się zrumieni. Odwrócić na drugą stronę, kontynuować smażenie kolejne 5 minut.

Piersi kaczki przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), wlać wytopiony tłuszcz z patelni, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 8 minut.

W tym czasie na czystą patelnię wsypać żurawinę, dodać cukier i miód, podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a żurawina zacznie pękać.

Upieczone piersi kaczki wyjąć na deskę, pozostawić na 5 minut, żeby mięso odpoczęło. Następnie mięso pokroić w plastry, wyłożyć na talerz i podawać z przygotowaną żurawiną.




piersi kaczki z żurawiną

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Piersi kaczki z żurawiną
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis