Śledzie z czosnkiem niedźwiedzim

Od dawna planowaliśmy zrobić filety śledziowe z czosnkiem niedźwiedzim, ale nigdy nie udawało nam się kupić świeżych liści. W tym roku pozytywnie zaskoczył nas Ryneczek Lidla, który oferował czosnek niedźwiedzi w doniczce. Jednak niewiele brakowało, abyśmy i w tym roku obeszli się smakiem, bo kupiliśmy dwie ostatnie sztuki. Z jednej z nich zrobiliśmy wspomniane śledzie, a drugą użyliśmy do przygotowania przepysznych pierogów ruskich z czosnkiem niedźwiedzim. Obie potrawy bardzo nam smakowały, a śledziki ze świeżym, zielonym czosnkiem nawet przerosły nasze oczekiwania.
Śledzie z czosnkiem niedźwiedzim – składniki
- 500 g filetów śledziowych w oleju
- 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziarenek zielonego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 owoce jałowca
Wykonanie
Jeżeli filety śledziowe są bardzo słone, należy je wyjąć z oleju (olej zachować) i zalać zimną wodą, odstawić na 60 minut.
Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Liście czosnku niedźwiedziego opłukać, pociąć w paski.
Płaty śledziowe pokroić na mniejsze kawałki.
W słoiku ułożyć pokrojone filety śledziowe w trzech warstwach, każdą z nich przełożyć czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim oraz przyprawami. Śledzie lekko docisnąć, zalać olejem ze śledzi, słoik zakręcić.
Śledzie z czosnkiem niedźwiedzim wstawić do lodówki na co najmniej dwa dni.
Podobne przepisy
