Pizza ze szpinakiem

Bartek jest Mistrzem w robieniu ciasta na pizzę, dlatego ten włoski specjał często pojawia się na naszym stole. Za każdym razem dobieramy inne dodatki, aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i apetycznym wyglądem domowej pizzy. Tym razem upiekliśmy pizzę ze świeżym szpinakiem, suszonymi pomidorami, wędzonym łososiem i serem feta, czyli składnikami dobrze komponującymi się w innych potrawach. Po szybkiej sesji fotograficznej z apetytem zabraliśmy się do spałaszowania naszego późnego obiadu.
Pizza ze szpinakiem – składniki
Dodatki:
- 150 g świeżego szpinaku
- 5-7 suszonych pomidorów w zalewie
- 150 g żółtego sera w kostce
- 100 g wędzonego łososia
- 100 g sera feta
Ciasto na pizzę:
- 250 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
Sos czosnkowo-pomidorowy:
- 200 g przecieru pomidorowego
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Ciasto na pizzę:
W misce rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Wlać lekko podgrzaną wodę (ok. 30oC), wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu wsypać resztę mąki i sól, wlać oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto, przykryć je ściereczką, zostawić w cieple na 60 minut.
Sos czosnkowo-pomidorowy:
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, wsypać cukier. Podsmażać 5 minut.
Czosnek obrać, drobno posiekać, dołożyć do cebuli, wsypać suszoną bazylię. Smażyć, aż cebula się zeszkli.
Wlać przecier pomidorowy, zredukować go, pod koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić do wystygnięcia, po czym zblendować.
Dodatki:
Liście szpinaku dokładnie opłukać. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić szpinak na 30 sekund, następnie przełożyć go do naczynia z zimną wodą. Wyłożyć na sito, pozostawić do odkapania.
Pomidory suszone wyjąć z zalewy, odsączyć i pokroić w paski.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wykonanie
Na blat oprószony mąką wyłożyć ciasto, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować na koło o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, brzegi ciasta lekko podwinąć, a na środku rozprowadzić sos czosnkowo-pomidorowy. Rozsypać żółty ser, rozłożyć zblanszowane liście szpinaku, kawałki łososia, paski suszonych pomidorów. Na koniec posypać serem feta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC.
Pizzę ze szpinakiem piec z termoobiegiem ok. 18 minut.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Cukry Proste
12 czerwca 2017 at 16:01
pizza, pizzaaaaa, pizzaaaaaaaaaaaa <3