Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Chyba większość z Was się zgodzi, że nie ma nic lepszego niż ciasto drożdżowe w owocami sezonowymi. Jesienią na podium w rankingu staje z pewnością ciasto drożdżowe ze śliwkami i chrupiącą kruszonką. Lekkie, puszyste i złociste ciasto może poprawić humor, który skutecznie psuje jesienna aura. Jeśli przygotujemy sobie do ciasta drożdżowego kubek gorącego kakao lub aromatyczną kawę, dzień od razu stanie się cieplejszy. Wcale może nie przeszkadzać fakt, że ciasto drożdżowe ze śliwkami zjemy otuleni ciepłym kocem, a nie w promieniach letniego słońca. 🙂
Ciasto drożdżowe ze śliwkami – składniki
- 500 g śliwek węgierek
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 200 g cukru
- 1 opakowania cukru wanilinowego (8 g)
- 60 g masła
Kruszonka:
- 90 g mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- 40 g cukru
Dodatkowo:
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
|
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe:
Mleko podgrzać do ok. 30oC.
Świeże drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, aż staną się płynne, wlać podgrzane mleko, dosypać 3 czubate łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka oraz całe jajko utrzeć z resztą cukru na puszystą, białą masę.
Masło rozpuścić i przestudzić.
Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać utarte jajka oraz szczyptę soli, wlać wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite i odchodzące od dłoni ciasto, po czym dodać masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
Kruszonka:
Mąkę, cukier oraz pokrojone masło umieścić w miseczce, rozetrzeć między palcami, aby powstały grudki. Wstawić do lodówki.
Wykonanie
Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
Na oprószony mąką blat wyłożyć wyrośnięte drożdżowe ciasto, krótko je zagnieść i równomiernie rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (30/40cm). W ciasto powkładać połówki śliwek (skórką do dołu), posypać je cukrem oraz cynamonem. Wierzch ciasta posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 175oC (z termoobiegiem). Wstawić wyrośnięte ciasto, piec 30-35 minut.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku na 15 minut, po tym czasie wyjąć je i zostawić do wystygnięcia.
|