Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Zupa dyniowa z gruszką

Print Friendly, PDF & Email

zupa dyniowa z gruszką

Zupa dyniowa z gruszką jest jesienną propozycją dla zapracowanych i głodnych osób, które nie mają czasu na długie stanie przy kuchence. Jej przygotowanie można jeszcze przyspieszyć, podsmażając surową dynię, zamiast podpiekać ją w piekarniku. Nam połączenie dyni i gruszki bardzo zasmakowało, zupa dyniowa z gruszką jest słodka, aromatyczna i rozgrzewająca.

Składniki na zupę dyniową z gruszką

  • 500 g dyni Hokkaido
  • 2 gruszki
  • 1 średnia cebula
  • 1 mały kawałek świeżego imbiru
  • 1 goździk
  • 1 szczypta chili
  • 1 szczypta cynamonu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju



Wykonanie

Dynię umyć, wyciąć nasiona oraz miękką część miąższu. Pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku ok. 30 minut, aż dynia będzie miękka. Przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

Cebulę i umyte gruszki obrać, pokroić w kostkę.

Do garnka wlać olej i dodać masło. Wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę podsmażać, po czym dodać gruszki, goździk, cynamon, imbir oraz chili. Smażyć, aż składniki będą miękkie i szkliste. Dodać dynię, jeszcze 2 minuty pozostawić na ogniu.

Do garnka dolać ok. 1,5 litra wody, gotować 20-25 minut, zblendować.

Zupę dyniową z gruszką podawać na gorąco np. ze skarmelizowaną gruszką, podprażonymi ziarnami dyni oraz czarnuszki.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *