Zupa dyniowa z gruszką

Zupa dyniowa z gruszką jest jesienną propozycją dla zapracowanych i głodnych osób, które nie mają czasu na długie stanie przy kuchence. Jej przygotowanie można jeszcze przyspieszyć, podsmażając surową dynię, zamiast podpiekać ją w piekarniku. Nam połączenie dyni i gruszki bardzo zasmakowało, zupa dyniowa z gruszką jest słodka, aromatyczna i rozgrzewająca.
Zupa dyniowa z gruszką – składniki
- 500 g dyni Hokkaido
- 2 gruszki
- 1 średnia cebula
- 1 mały kawałek świeżego imbiru
- 1 goździk
- 1 szczypta chili
- 1 szczypta cynamonu
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
|
Wykonanie
Dynię umyć, wyciąć nasiona oraz miękką część miąższu. Pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku ok. 30 minut, aż dynia będzie miękka. Przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Cebulę i umyte gruszki obrać, pokroić w kostkę.
Do garnka wlać olej i dodać masło. Wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę podsmażać, po czym dodać gruszki, goździk, cynamon, imbir oraz chili. Smażyć, aż składniki będą miękkie i szkliste. Dodać dynię, jeszcze 2 minuty pozostawić na ogniu.
Do garnka dolać ok. 1,5 litra wody, gotować 20-25 minut, zblendować.
Zupę dyniową z gruszką podawać na gorąco np. ze skarmelizowaną gruszką, podprażonymi ziarnami dyni oraz czarnuszki.
|
Podobne przepisy
