Zupa dyniowa z gruszką

M&B
Zupa dyniowa z gruszką

Zupa dyniowa z gruszką jest jesienną propozycją dla zapracowanych i głodnych osób, które nie mają czasu na długie stanie przy kuchence. Jej przygotowanie można jeszcze przyspieszyć, podsmażając surową dynię, zamiast podpiekać ją w piekarniku. Nam połączenie dyni i gruszki bardzo zasmakowało, zupa dyniowa z gruszką jest słodka, aromatyczna i rozgrzewająca.

Zupa dyniowa z gruszką – składniki

  • 500 g dyni Hokkaido
  • 2 gruszki
  • 1 średnia cebula
  • 1 mały kawałek świeżego imbiru
  • 1 goździk
  • 1 szczypta chili
  • 1 szczypta cynamonu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju



Wykonanie

Dynię umyć, wyciąć nasiona oraz miękką część miąższu. Pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku ok. 30 minut, aż dynia będzie miękka. Przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

Cebulę i umyte gruszki obrać, pokroić w kostkę.

Do garnka wlać olej i dodać masło. Wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę podsmażać, po czym dodać gruszki, goździk, cynamon, imbir oraz chili. Smażyć, aż składniki będą miękkie i szkliste. Dodać dynię, jeszcze 2 minuty pozostawić na ogniu.

Do garnka dolać ok. 1,5 litra wody, gotować 20-25 minut, zblendować.

Zupę dyniową z gruszką podawać na gorąco np. ze skarmelizowaną gruszką, podprażonymi ziarnami dyni oraz czarnuszki.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zupa dyniowa z gruszką
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis