Ser biały

M&B
Ser biały

Do czasu rozpoczęcia studiów mieszkałam na wsi, gdzie Rodzice i Dziadkowie prowadzili gospodarstwo rolne. Mieliśmy swoją krowę, nic więc dziwnego, że bardzo często robiony był ser biały, który zachwycał smakiem, konsystencją i aromatem. Po latach postanowiłam wrócić do tych wspomnień i przygotować domowy biały ser – wprawdzie nie na taką skalę jak dawniej, ale na kanapki i twarożek z nowalijkami porcja była odpowiednia. 🙂

Ser biały – składniki
  • 1 litr świeżego mleka 3,2% (nie UHT)




Wykonanie

Mleko wlać do garnka i odstawić na 2-3 dni w ciepłe miejsce, aby się zsiadło.

Garnek postawić na najmniejszym ogniu i podgrzewać 30 minut – temperatura mleka powinna wynosić niewiele powyżej 30oC. W trakcie gotowania kilka razy lekko przemieszać. Ser będzie gotowy, gdy utworzą się grudki i oddzieli się serwatka.

Sitko wyłożyć tetrową pieluszką lub gazą, wlać na nie mleko, pozostawić na kilkanaście godzin, żeby serwatka odkapała. Gazę można związać, aby utworzyła się serowa kula.

Z 1 litra mleka otrzyma się około 200 g białego serka oraz 500 ml serwatki, którą można wykorzystać do upieczenia chleba.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ser biały
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis