Ser biały

Do czasu rozpoczęcia studiów mieszkałam na wsi, gdzie Rodzice i Dziadkowie prowadzili gospodarstwo rolne. Mieliśmy swoją krowę, nic więc dziwnego, że bardzo często robiony był ser biały, który zachwycał smakiem, konsystencją i aromatem. Po latach postanowiłam wrócić do tych wspomnień i przygotować domowy biały ser – wprawdzie nie na taką skalę jak dawniej, ale na kanapki i twarożek z nowalijkami porcja była odpowiednia. 🙂
Ser biały – składniki
- 1 litr świeżego mleka 3,2% (nie UHT)
|
Wykonanie
Mleko wlać do garnka i odstawić na 2-3 dni w ciepłe miejsce, aby się zsiadło.
Garnek postawić na najmniejszym ogniu i podgrzewać 30 minut – temperatura mleka powinna wynosić niewiele powyżej 30oC. W trakcie gotowania kilka razy lekko przemieszać. Ser będzie gotowy, gdy utworzą się grudki i oddzieli się serwatka.
Sitko wyłożyć tetrową pieluszką lub gazą, wlać na nie mleko, pozostawić na kilkanaście godzin, żeby serwatka odkapała. Gazę można związać, aby utworzyła się serowa kula.
Z 1 litra mleka otrzyma się około 200 g białego serka oraz 500 ml serwatki, którą można wykorzystać do upieczenia chleba.
|
Podobne przepisy
