Lody jagodowe

M&B
Lody jagodowe

Prawdziwego gorącego lata nie ma, ale ochocie na lody to nie przeszkadza, zwłaszcza, że z wyprawy do lasu przynieśliśmy ponad 6 litrów jagód. Już w trakcie zbierania powstawały kolejne plany na wykorzystanie tak dorodnych owoców, oczywiście jednym z nich były domowe lody jagodowe. Zdecydowaliśmy się na prostą wersję opartą na kremówce, którą bardzo szybko się przygotowuje i już po kilku godzinach można się zajadać zimnym deserem.

Lody jagodowe – składniki

  • 350 g jagód
  • 100 g cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka soku z cytryny



Wykonanie

Jagody przebrać, szybko opłukać, osuszyć. Włożyć na godzinę do zamrażarki. Po tym czasie owoce zblendować z cukrem i sokiem z cytryny.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać zblendowane jagody, dokładnie wymieszać.

Lody jagodowe przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na 6-8 godzin. W tym czasie kilka razy zmiksować, aby rozbić powstające grudki lodu.

Przy dłuższym mrożeniu domowe lody jagodowe wyjąć na kilkanaście minut przed podaniem i ponownie zmiksować, aby uzyskać gładką konsystencję.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Lody jagodowe
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis