Lody jagodowe
Prawdziwego gorącego lata nie ma, ale ochocie na lody to nie przeszkadza, zwłaszcza, że z wyprawy do lasu przynieśliśmy ponad 6 litrów jagód. Już w trakcie zbierania powstawały kolejne plany na wykorzystanie tak dorodnych owoców, oczywiście jednym z nich były domowe lody jagodowe. Zdecydowaliśmy się na prostą wersję opartą na kremówce, którą bardzo szybko się przygotowuje i już po kilku godzinach można się zajadać zimnym deserem.
Lody jagodowe – składniki
- 350 g jagód
- 100 g cukru
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka soku z cytryny
|
Wykonanie
Jagody przebrać, szybko opłukać, osuszyć. Włożyć na godzinę do zamrażarki. Po tym czasie owoce zblendować z cukrem i sokiem z cytryny.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać zblendowane jagody, dokładnie wymieszać.
Lody jagodowe przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na 6-8 godzin. W tym czasie kilka razy zmiksować, aby rozbić powstające grudki lodu.
Przy dłuższym mrożeniu domowe lody jagodowe wyjąć na kilkanaście minut przed podaniem i ponownie zmiksować, aby uzyskać gładką konsystencję.
|