Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem to klasyka dodatków do obiadu. Słodką, kolorową marchewkę z groszkiem można szybko przygotować, korzystając z gotowej mrożonki, nie trzeba starać się pokroić marchewek w kształtną kostkę. U mnie w domu marchewka z groszkiem często była podawana do obiadu, zwłaszcza do kotletów mielonych i utłuczonych ziemniaków, zawsze też znikała bardzo szybko z naczynia, w którym była podawana, jak i z naszych talerzy.
Marchewka z groszkiem – składniki
- 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 100 ml śmietanki kremówki
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Mrożonkę marchewki z groszkiem przesypać do garnka, dodać masło, wlać szklankę wody, wsypać trochę soli, gotować pod przykryciem, na średnim ogniu do miękkości marchewki.
W szklance wymieszać kremówkę z mąką pszenną, wlać trochę wody z gotowania marchewki i wymieszać, następnie przelać ją do garnka, przemieszać. Dodać sok z cytryny oraz cukier, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, jeszcze chwilę pogotować, aby powstał gęsty sos.
Marchewkę z groszkiem podawać do obiadu na gorąco.
|
Podobne przepisy
