Lasagne ze szpinakiem i jarmużem
Lasagne ze szpinakiem i jarmużem to połączenie mięsa mielonego, makaronu lasagne oraz zdrowych, zielonych warzyw. Pomysł skomponowania takiego obiadu przyszedł nam do głowy, gdy przeglądaliśmy sklepowe półki z zieleniną. Całość tworzy kilka kolorowych warstw, które zachęcają do zjedzenia tego sycącego dania. Tak przygotowana lasagne dostarcza nie tylko walorów smakowych i wizualnych, ale także wzbogaca wiele cennych składników odżywczych.
Lasagne ze szpinakiem i jarmużem – składniki
Pomidorowo-mięsny sos:
- 500 g mięsa mielonego
- 500 g przecieru pomidorowego
- 2 średnie cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Szpinakowa warstwa:
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Warstwa jarmużu:
- 200 g świeżej jarmużu
Sos beszamelowy:
- 5 szklanek mleka
- 60 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- kilkanaście płatów makaronu lasagne
- 150-200 g żółtego sera w kostce
|
Przygotowanie
Pomidorowo-mięsny sos:
Marchew i pietruszkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę, zeszklić na oleju.
Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do cebuli, chwilę podsmażać.
Na patelnię wrzucić mięso mielone, oprószyć je solą i pieprzem, smażyć ok. 10 minut. Wsypać marchew i pietruszkę, smażyć 3-5 minut.
Do mięsa z warzywami wlać przecier pomidorowy, lekko go zredukować. Sos doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, odstawić do wystygnięcia.
Szpinakowa warstwa:
Liście szpinaku dokładnie opłukać, następnie wrzucić na kilkadziesiąt sekund do wrzątku. Odcedzić, przelać zimną wodą i przełożyć na sito do odkapania wody.
Czosnek obrać, drobno posiekać, przesypać na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć 1-2 minuty. Dodać szpinak, wymieszać, chwilę podgrzewać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, przestudzić.
Warstwa jarmużu:
Jarmuż opłukać, wrzucić do wrzątku na kilkadziesiąt sekund, odcedzić i przelać zimną wodą.
Sos beszamelowy:
Do garnka włożyć masło, rozpuścić je na małym ogniu. Wsypać mąkę, smażyć 1-2 minuty.
Wlać mleko, dokładnie rozmieszać mąkę. Gotować 20-30 minut, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić go do smaku gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.
Wykonanie
Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić cienką warstwę sosu beszamelowego, położyć płaty lasagne, wylać sos beszamelowy, ułożyć ponownie makaron lasagne. Na nim wyłożyć połowę pomidorowo-mięsnego sosu, następnie szpinak, przykryć to lasagne, wylać sos beszamelowy, położyć makaron lasagne. Rozprowadzić resztę sosu pomidorowo-mięsnego i kolejno przykrywać jarmużem, lasagne, sosem beszamelowym, lasagne. Wylać resztę sosu beszamelowego i zetrzeć na tarce o dużych oczkach żółty ser.
Lasagne ze szpinakiem i jarmużem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 45-50 minut.
|