Tiramisu
Czy deser tiramisu może mieć coś wspólnego z wiosną? Okazuje się, że tak. Wiosna budzi się za oknem, krokusy cieszą barwami, ptaszki ćwierkaniem, a nazwa tiramisu przetłumaczona na język polski oznacza przebudzenie się, ocknięcie, poderwanie się. Piękne połączenie. 🙂 Z racji tego mamy dla Was włoską propozycję nawiązującą do wiosennego przebudzenia – deser z biszkoptami, kawą, mascarpone i śmietanką kremówką. Nie trzeba dopowiadać, że znika błyskawicznie. 🙂
Tiramisu – składniki
- 200 g podłużnych biszkoptów do tiramisu
- 300 g mascarpone
- 400 ml śmietany kremówki
- 50 ml likieru amaretto lub wina marsala
- kilka łyżek kawy mielonej lub rozpuszczalnej
- 1/2 l wody
- cukier do smaku
- kakao do posypania
|
Wykonanie
Kawę zalać 1/2 litra wrzącej wody, odstawić do przestygnięcia, ziarnistą przelać przez filtr. Wlać likier amaretto lub wino marsala.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać do niej po łyżce mascarpone, cały czas miksując na niskich obrotach. Dosłodzić do smaku, zmiksować, wstawić do lodówki.
Na dnie wybranego naczynia ułożyć warstwę biszkoptów – uprzednio każdy z nich chwilę namoczyć w kawie z alkoholem. Następnie równomiernie nałożyć połowę kremu, na nim ponownie nasiąknięte kawą biszkopty i krem.
Tiramisu posypać cienką warstwą kakao, wstawić do lodówki.
|