Dżem truskawkowy

W postaci dżemu truskawkowego zamknęliśmy w słoiczku pierwsze oznaki lata. Soczyste, słodkie i pachnące truskawki zostaną z nami na dłużej. 🙂 Poszukiwanie owoców wartych zachowania zajęło nam troszkę czasu, ale wreszcie mamy 12 słoiczków dżemu truskawkowego, którym będziemy się cieszyć jesienią oraz zimą, smarując naleśniki oraz świeże bułeczki.
Dżem truskawkowy – składniki
- 3 kg truskawek
- 1 kg cukru
- 3 dżemixy 3:1
|
Wykonanie
Truskawki obrać z szypułek, opłukać i pokroić na części. Wsypać je do dużego garnka, zasypać dżemiksem, wymieszać. Wstawić na średni ogień, doprowadzić do wrzenia, dość często mieszać.
Następnie dodać cukier, ponownie zagotować całość i gotować kolejne 3-4 minuty.
Zdjąć garnek z ognia, mieszać do momentu zniknięcia piany. Ostrożnie przelać do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i postawić na zakrętce.
Tak przygotowanego dżemu z truskawkami nie trzeba pasteryzować, po wystudzeniu słoiczki można przenieść w chłodne miejsce.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Cukry Proste
9 czerwca 2016 at 18:43
Mmm… kajzerka z takim dżemem i białym serem i jestem w niebie!