Dżem truskawkowy

M&B
Dżem truskawkowy

W postaci dżemu truskawkowego zamknęliśmy w słoiczku pierwsze oznaki lata. Soczyste, słodkie i pachnące truskawki zostaną z nami na dłużej. 🙂 Poszukiwanie owoców wartych zachowania zajęło nam troszkę czasu, ale wreszcie mamy 12 słoiczków dżemu truskawkowego, którym będziemy się cieszyć jesienią oraz zimą, smarując naleśniki oraz świeże bułeczki.

Dżem truskawkowy – składniki




Wykonanie

Truskawki obrać z szypułek, opłukać i pokroić na części. Wsypać je do dużego garnka, zasypać dżemiksem, wymieszać. Wstawić na średni ogień, doprowadzić do wrzenia, dość często mieszać.

Następnie dodać cukier, ponownie zagotować całość i gotować kolejne 3-4 minuty.

Zdjąć garnek z ognia, mieszać do momentu zniknięcia piany. Ostrożnie przelać do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i postawić na zakrętce.

Tak przygotowanego dżemu z truskawkami nie trzeba pasteryzować, po wystudzeniu słoiczki można przenieść w chłodne miejsce.




Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Dżem truskawkowy
Autor
Opublikowane

1 Komentarze

  • Cukry Proste

    9 czerwca 2016 at 18:43

    Mmm… kajzerka z takim dżemem i białym serem i jestem w niebie!

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis