Marynowana fasolka szparagowa

M&B
Marynowana fasolka szparagowa

Oprócz bieżącego przerabiania owoców i warzyw przygotowujemy także przetwory na zimę. Dzisiaj zajęliśmy się fasolką szparagową, do której przygotowaliśmy słodko-winną zalewę. Taki słoiczek z marynowaną fasolką szparagową będzie idealnym dodatkiem do obiadu w zimowe dni.

Marynowana fasolka szparagowa – składniki

  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 2 średnie cebule
  • 2 liski laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 1 opakowanie białej gorczycy (20 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki soli
  • 1,5 litra wody
  • 1 szklanka octu
  • koper do kiszenia

Dodatkowo:

  • woda do gotowanie fasolki
  • czubek noża sody oczyszczonej



Wykonanie

Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki. Wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem sody, gotować 15 minut. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia.

Cebule obrać, pokroić w piórka, włożyć do garnka, wlać 1,5 litra wody i szklankę octu, dodać cukier, sól, gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, zagotować.

Do połowy wysokości słoików włożyć fasolkę, ułożyć część kopru, następnie słoik wypełnić fasolą i koprem, zalać wrzącą zalewą wraz z cebulą i gorczycą. Szczelnie zamknąć, odwrócić dnem do góry, pozostawić do wystygnięcia.

Marynowaną fasolkę szparagową odstawić w chłodne miejsce na ok. 4 tygodnie.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Marynowana fasolka szparagowa
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

  • Cukry Proste

    9 sierpnia 2016 at 18:18

    Ile bym dała, żeby móc jeść takie marynowane w occie pyszności! Niestety mój przewód pokarmowy tego nie toleruje:/

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis