Marynowana fasolka szparagowa
Oprócz bieżącego przerabiania owoców i warzyw przygotowujemy także przetwory na zimę. Dzisiaj zajęliśmy się fasolką szparagową, do której przygotowaliśmy słodko-winną zalewę. Taki słoiczek z marynowaną fasolką szparagową będzie idealnym dodatkiem do obiadu w zimowe dni.
Marynowana fasolka szparagowa – składniki
- 1 kg fasolki szparagowej
- 2 średnie cebule
- 2 liski laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu
- 1 opakowanie białej gorczycy (20 g)
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki soli
- 1,5 litra wody
- 1 szklanka octu
- koper do kiszenia
Dodatkowo:
- woda do gotowanie fasolki
- czubek noża sody oczyszczonej
|
Wykonanie
Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki. Wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem sody, gotować 15 minut. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia.
Cebule obrać, pokroić w piórka, włożyć do garnka, wlać 1,5 litra wody i szklankę octu, dodać cukier, sól, gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, zagotować.
Do połowy wysokości słoików włożyć fasolkę, ułożyć część kopru, następnie słoik wypełnić fasolą i koprem, zalać wrzącą zalewą wraz z cebulą i gorczycą. Szczelnie zamknąć, odwrócić dnem do góry, pozostawić do wystygnięcia.
Marynowaną fasolkę szparagową odstawić w chłodne miejsce na ok. 4 tygodnie.
|
1 Komentarze
Cukry Proste
9 sierpnia 2016 at 18:18
Ile bym dała, żeby móc jeść takie marynowane w occie pyszności! Niestety mój przewód pokarmowy tego nie toleruje:/