Sałatka z pieczonymi buraczkami, kurczakiem i serem feta

Za nami buraczkowy tydzień, gdyż piekąc czerwone buraczki do carpaccio włożyliśmy dwie sztuki więcej, aby wykorzystać je potem do zrobienia sałatki z piersi kurczaka, czerwonych buraczków i sera feta. Te połączenia smakowe zawsze się sprawdzają, a do tego nieźle wyglądają ułożone na talerzach, więc dodatkowo zachęcają do jedzenia . 🙂 Ma to znaczenie zwłaszcza teraz, w okresie jesienno-zimowym, kiedy to narażeni jesteśmy na przeziębienia, buraki bowiem mają działanie przeciwkaszlowe, łagodzą bóle gardła oraz wzmacniają odporność na choroby. Można więc powiedzieć – jedzcie sałatki z buraczkami – na zdrowie. 🙂
Składniki na sałatkę z pieczonymi buraczkami, kurczakiem i serem feta
- 2 duże buraczki czerwone
- 1 opakowanie sera feta
- 1 opakowanie mixu sałat
Marynowane piersi z kurczaka:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
Dressing:
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu z granatu (można także użyć jasnego octu balsamicznego)
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki oregano
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Przygotowanie
Buraczki owinąć w folię spożywczą (błyszczącą stroną do środka), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec 60 minut. Wyjąć, ostudzić, zdjąć skórkę, pokroić na mniejsze kawałki.
Marynowane piersi z kurczaka:
W miseczce wymieszać przyprawy, obtoczyć w nich umyte, osuszone i pokrojone na cienkie kawałki piersi kurczaka. Odstawić na 30 minut.
Po tym czasie na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim kotlety przez 3-4 minuty. Zdjąć z patelni, pozostawić do ostygnięcia, następnie pokroić na niezbyt duże kawałki.
Dressing:
W szklance wymieszać oliwę, ocet, miód oraz oregano.
Wykonanie
Na talerz wysypać mix sałat, ułożyć kawałki pieczonego kurczaka oraz buraczki czerwone, pokruszyć fetę. Całość polać przygotowanym dressingiem z oregano.
Sałatkę z piersi kurczaka, pieczonych buraczków i sera feta można podawać z grzankami.
Podobne przepisy
