Truskawkowe tiramisu
Truskawkowe tiramisu to owocowa, orzeźwiająca wersja tego popularnego włoskiego deseru. Zrobiliśmy je z mascarpone i śmietany kremówki oraz truskawkowego musu. Choć ciasto było szybkie i łatwe w przygotowaniu, musieliśmy na jego skosztowanie czekać do następnego dnia. Po przekrojeniu naszym oczom ukazały się trójkolorowe warstwy, z których sporą część stanowił krem z mascarpone. W czasie upalnych czerwcowych dni chłodne tiramisu z truskawkami wyjęte z lodówki było deserem idealnym.
Składniki na truskawkowe tiramisu
- 250 g podłużnych biszkoptów
- 600 g truskawek
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 400 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki amaretto (opcjonalnie)
|
Wykonanie
Żelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Odłożyć 8-10 owoców do dekoracji, resztę pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Dodać 3 łyżki cukru, gotować, aż owoce się rozpadną. Na koniec wmieszać 2 łyżki amaretto.
Żelatynę podgrzać w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, wmieszać ją w ugotowane truskawki, odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
Do misy miksera wlać śmietanę kremówkę, dodać mascarpone i 2 łyżki cukru. Ubijać, aż masa stanie się gęsta i puszysta.
Na dno blachy do pieczenia (20/20 cm) położyć papier do pieczenia, ułożyć warstwę biszkoptów. Rozprowadzić na nich połowę tężejącej masy z truskawek, następnie połowę kremu z mascarpone, ponownie ułożyć biszkopty, rozprowadzić truskawki i krem. Wierzch tiramisu ozdobić odłożonymi truskawkami.
Truskawkowe tiramisu wstawić do lodówki na noc, aby biszkopty nabrały wilgoci, a masy stężały.
* * * Zobacz także nasze inne przepisy na tiramisu. * * *
|
3 Komentarze
M&B
13 lutego 2022 at 12:20
Deserek jest rewelacyjny. Dziękujemy za miłe słowa. Pozdrawiamy serdecznie. 🙂
Mira piecze
9 lutego 2022 at 17:01
Świetny przepis na pyszny deser! Fajne zdjęcia! Gratulacje 🙂
Jolka
16 maja 2021 at 23:23
Świetnie smakuje, w sam na przyjęcie komunijne, goście byli zachwyceni . Dzięki za przepis.