Śledzie w oleju

Bardzo lubimy śledzie i dość często przygotowujemy je sobie w różnych postaciach np. z octem, w sałatkach lub z ciekawymi dodatkami wzbogacającymi ich smak. Podstawą jest oczywiście kupienie odpowiednich filetów ze śledzi i wymoczenie ich w zimnej wodzie lub mleku. W naszej budce z rybami kupiliśmy wyborne Matjasy, z których zrobiliśmy bardzo smaczne i proste do wykonania śledzie w oleju – przepisem oczywiście z Wami się dzielimy. 🙂
Śledzie w oleju – składniki
- 4 filety śledziowe a’la Matjas
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu kolorowego
- 250 ml oleju słonecznikowego
|
Wykonanie
Śledzie namaczać w wodzie przez 2-3 godziny, opłukać pod wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić je na małe kawałki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub piórka.
Śledzie wkładać do słoika naprzemiennie z pokrojoną cebulą oraz dodatkami: liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Zalać olejem, tak aby wszystko było nim zakryte, słoik zakręcić i odstawić do lodówki.
Śledzie są gotowe do jedzenia po 12 godzinach, ale najlepszy smak uzyskują po dwóch dniach.
|
Podobne przepisy
