Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Śledzie w oleju

Print Friendly, PDF & Email

śledzie_w_oleju

Bardzo lubimy śledzie i dość często przygotowujemy je sobie w różnych postaciach np. z octem, w sałatkach lub z ciekawymi dodatkami wzbogacającymi ich smak. Podstawą jest oczywiście kupienie odpowiednich filetów ze śledzi i wymoczenie ich w zimnej wodzie lub mleku. W naszej budce z rybami kupiliśmy wyborne Matjasy, z których zrobiliśmy bardzo smaczne i proste do wykonania śledzie w oleju – przepisem oczywiście z Wami się dzielimy. 🙂

Składniki
  • 4 filety śledziowe a’la Matjas
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu kolorowego
  • 250 ml oleju słonecznikowego




Wykonanie

Śledzie namaczać w wodzie przez 2-3 godziny, opłukać pod wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić je na małe kawałki.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub piórka.

Śledzie wkładać do słoika naprzemiennie z pokrojoną cebulą oraz dodatkami: liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Zalać olejem, tak aby wszystko było nim zakryte, słoik zakręcić i odstawić do lodówki.

Śledzie są gotowe do jedzenia po 12 godzinach, ale najlepszy smak uzyskują po dwóch dniach.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *