Knedle z truskawkami

Tegoroczny sezon na truskawki wykorzystujemy bardzo ambitnie, przygotowując z nich wiele dań. W ten weekend były to m.in. knedle z truskawkami zrobione według bardzo prostego i sprawdzonego przepisu. Dodatkiem do nich była chrupiąca i złocista posypka, a właściwie panierka, gdyż w niej obtoczyliśmy nasze ziemniaczane kule z truskawką w środku. Przez taki zabieg uzyskaliśmy pięknie wyglądające i wyśmienicie smakujące knedle z ziemniaków z truskawkami, które szybko zniknęły z naszych talerzy. 😉
Knedle z truskawkami – składniki
Knedle:
- 500 g ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 400 g truskawek
- cukier do obtaczania truskawek
Posypka do knedli:
- 100 g masła
- 100 g bułki tartej
- 30 g zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50 g cukru
|
Przygotowanie
Knedle:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę.
Truskawki opłukać, pozbawić szypułek, osuszyć. Większe owoce pokroić na pół.
Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodać mąkę pszenną, jajko, sól oraz cukier. Zagnieść ciasto, podzielić je na części. Z każdej kolejno formować wałek, odkrajać kawałek i w dłoniach uformować okrągły placek. Położyć truskawkę obtoczoną w cukrze, połączyć brzegi i zlepić je, tworząc kształt kuli. Odkładać na blat oprószony mąką. Tak samo postępować z pozostałymi kawałkami ciasta na knedle.
Posypka:
Masło rozpuścić, dodać pozostałe składniki posypki. Podsmażać do zrumienienia się bułki tartej.
Wykonanie
W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić. Wrzucać partiami knedle z truskawkami, lekko je przemieszać, aby nie przywarły do garnka, gotować przez 10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na półmisek.
Knedle z truskawkami, gdy są jeszcze ciepłe, obtoczyć w posypce i podawać np. z dodatkiem kwaśnej śmietany.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
iza
28 czerwca 2016 at 09:00
uwielbiam takie knedle!!