Makowiec japoński z kremem żurawinowym
Makowiec japoński z kremem żurawinowym zrobiliśmy jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia, uwieczniliśmy go na zdjęciach, ale czasu na wrzucenie na bloga niestety nie starczyło. Po świętach nieco dłużej odpoczywaliśmy, najwyższy czas zabrać się za spisywanie i publikowanie przepisów. 🙂 Jako pierwszy pojawia się więc zeszłoroczny makowiec japoński, który przełożyliśmy kremem żurawinowym, ciasto idealne zarówno na święta, jak i cały okres karnawału. 🙂
Składniki na makowiec japoński z kremem żurawinowym
Makowiec japoński:
- 6 jajek wielkości L
- 300 g cukru pudru
- 200 g maku niebieskiego niemielonego
- 130 g margaryny w temperaturze pokojowej
- 400 g jabłek
- 6 łyżek kaszy manny
- 1/2 małego opakowania proszku do pieczenia
- 100 g orzechów włoskich
- 1 szczypta soli
Krem żurawinowy:
- 150 g żurawiny
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie
Makowiec japoński:
Mak zalać gorącą wodą, tak aby był przykryty, odstawić na 30 minut. Po tym czasie dobrze odsączyć na gęstym sitku, przestudzić i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o małych oczkach.
Białka oddzielić od żółtek, białka wstawić do lodówki.
Orzechy włoskie zmielić w blenderze.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 10-15 minut). Następnie dodawać po jednym żółtku – każde kolejne po połączeniu się poprzedniego z masą. Na koniec na niskich obrotach wmieszać zmielony mak, kaszę mannę, zmielone orzechy włoskie oraz proszek do pieczenia.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dobrze odcisnąć, po czym wmieszać je łyżką w makową masę.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek stopniowo dodawać do masy makowej, delikatnie wmieszać ją w ciasto.
Ciasto wylać na blachę (25/25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno). Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Przestudzić.
Krem żurawinowy:
Żurawinę zalać gorącą wodą, odstawić na 15 minut. Po tym czasie owoce odcisnąć z wody, przestudzić i zmielić w blenderze.
Do misy miksera wlać śmietankę kremówkę, dodać serek mascarpone, miksować na średnich obrotach, do uzyskania puszystej masy. Następnie wmieszać kawałki żurawiny.
Wykonanie
Makowiec japoński przekroić wzdłuż na pół, jedną część przełożyć z powrotem do formy do pieczenia, na niej rozprowadzić 3/4 kremu żurawinowego. Przykryć drugą częścią ciasta, na wierzchu którego równomiernie rozsmarować resztę kremu z żurawiną.
Makowiec japoński z kremem żurawinowym wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować kawałkami czekolady, bitą śmietaną lub owocami.