Musaka z bakłażanem

Podczas robienia zakupów włożyliśmy do koszyka kilka bakłażanów, jeszcze bez konkretnego pomysłu na ich wykorzystanie. Musaka z bakłażanem to danie, który wybraliśmy spośród zgromadzonych przepisów. Moussaka to danie kojarzące się z Grecją, bogate w różnorodne smaki, które doskonale się przenikają i pobudzają apetyt. Przygotowanie wymaga trochę czasu, bo musaka składa się z trzech oddzielnie przygotowywanych elementów – z bakłażana, mięsa mielonego i sosu serowego. Gdy wszystko to zapieczemy w jednym naczyniu, otrzymamy potrawę rodem z Grecji. 🙂
Musaka z bakłażanem – składniki
Bakłażan:
- 2-3 średnie bakłażany (700 g)
- 3 łyżki oleju
- sól
Mięsne nadzienie:
- 500 g mięsa mielonego
- 3 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sos serowy:
- 100 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 litra mleka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 70 g żółtego sera
- 1 jajko
- 2 szczypty soli
Dodatkowo:
- 30 g parmezanu
- margaryna do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
|
Przygotowanie
Bakłażan:
Bakłażany umyć, pokroić w cienkie plastry. Oprószyć solą, żeby wyciągnąć z nich goryczkę, pozostawić na 30 minut.
Po tym czasie opłukać je zimną wodą, osączyć na sitku lub osuszyć papierowym ręcznikiem.
Plastry bakłażanów rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować olejem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), piec ok. 8 minut do lekkiego zbrązowienia.
Mięsne nadzienie:
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na głęboką patelnię z olejem, podsmażać 5 minut.
Czosnek obrać, posiekać, dodać na patelnię, dalej smażyć do zeszklenia się cebuli.
Dołożyć mięso mielone, trzymać na ogniu 10-15 minut do zarumienienia się mięsa.
Wlać wino, a gdy się zredukuje, dodać przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, cynamon i cukier. Przykryć pokrywką, dusić 30 minut, od czasu do czasu przemieszać.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sos serowy:
Sos serowy przygotować na samym końcu, żeby był ciepły i płynny.
Żółty ser zetrzeć na tarce.
W garnku rozpuścić masło, wsypać mąkę, dokładnie połączyć. Gdy mieszanina zacznie się gotować, wlewać powoli mleko, cały czas energicznie mieszając rózgą. Wsypać gałkę muszkatołową i dalej podgrzewać, aż całość zgęstnieje – nie można przerywać mieszania, w przeciwnym razie powstaną grudki.
Odstawić z ognia, wsypać żółty ser, wymieszać. Pozostawić na 10 minut do lekkiego ostygnięcia, następnie wbić jajko, wsypać 2 szczypty soli i dokładnie połączyć.
Wykonanie
Naczynie żaroodporne natłuścić margaryną. Na dno wyłożyć 1/3 plastrów bakłażanów, następnie rozłożyć 1/2 mięsnego nadzienia, ponownie bakłażan, mięsne nadzienie i bakłażan.
Na górę wylać sos serowy i zetrzeć na tarce parmezan.
Musakas z bakłażanem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 40 minut.
|
Podobne przepisy
