Wielkanocna pascha
Pascha wielkanocna to tradycyjny świąteczny deser wywodzący się z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Pierwszy raz zrobiłam ją kilka lat temu, była pyszna, słodka, kolorowa, ale miała jedną wadę – niestety nie stężała dobrze. Później z wielkim apetytem zajadałam paschę jedynie w restauracjach, aż w końcu przyszedł czas na ponowne zmierzenie się z tym tematem. I z tym przepisem się udało, pascha z mnóstwem bakalii wyszła doskonała, nawet ozdabianie poszło mi sprawnie i jak na mnie pomysłowo. Tak to chyba jest, że jak się ma dobre podejście do potrawy, to wszystko wychodzi jak należy. 🙂
Wielkanocna pascha – składniki
- 1/2 kg białego sera
- 5 żółtek
- 200 g cukru pudru
- 150 g masła o temperaturze pokojowej
- 150 g śmietany kremówki
- 200 g bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa)
- 50 ml rumu
|
Wykonanie
Ser trzykrotnie zemleć w maszynce do mielenia mięsa.
Rodzynki zalać rumem, odstawić do nasiąknięcia. Następnie przełożyć na sitko.
Orzechy posiekać. Migdały sparzyć, obrać, posiekać.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Dodać kremówkę, dobrze zmiksować.
Do garnka z gotującą się wodą wstawić miskę z masą jajeczną – tak, aby woda podgrzewała jej zawartość. Miksować, aż masa zgęstnieje i stanie się ciepła. Odstawić do wystygnięcia.
Do mieszaniny jajecznej dodawać stopniowo biały ser, stale ucierając mikserem, następnie wmiksować miękkie masło. Na koniec wmieszać bakalie.
Całość przełożyć na sito wyłożone wilgotną gazą, związać jej końce, na górę położyć talerzyk i lekko obciążyć. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin.
Wielkanocną paschę przełożyć na talerz, zdjąć gazę, udekorować bakaliami.
|