Pleśniak z truskawkami

To chyba nasz najbardziej truskawkowy czerwiec odkąd się znamy i prowadzimy bloga. Większość owoców wykorzystujemy do robienia ciast, tym razem sięgnęliśmy po sprawdzony przepis i zrobiliśmy ciasto pleśniak z truskawkami. Na naszym blogu znajdziecie dwa przepisy na ciasto pleśniak, które zrobiliśmy z owocami z nalewki. Teraz użyliśmy świeżych truskawek, a do piany z białek dodaliśmy proszek budyniowy, dzięki czemu nie opadła pod ciężarem ciasta i pozostała wysoka i puszysta.
Składniki na pleśniak z truskawkami
- 500-600 g truskawek
Kruche ciasto:
- 5 żółtek z jajek wielkości L
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyniowa pianka:
- 5 białek z jajek wielkości L
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 szczypta soli
|
Wykonanie
Truskawki opłukać, odstawić do odsączenia, następnie usunąć szypułki. Większe truskawki przekroić na pół.
Na blat przesiać mąkę pszenną i łyżeczkę proszku do pieczenia, dodać żółtka, pokrojoną na kawałki zimną margarynę. Szybko zagnieść ciasto, podzielić je na 3 równe części, włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie pierwszy kawałek ciasta rozłożyć na blasze (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na nim ułożyć owoce, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta.
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie w trzech turach wsypać cukier, ubijać, aż piana z białek będzie sztywna, gęsta i lśniąca. Dodać proszek budyniowy, zmiksować na niskich obrotach, wyłożyć na ciasto. Na koniec zetrzeć trzeci kawałek schłodzonego ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 40 minut.
Pleśniak z truskawkami wyjąc z piekarnika, pozostawić w blasze do wystygnięcia. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
|
Podobne przepisy
