Pieczony udziec z indyka
W zeszłym roku, podczas naszego pobytu w domu rodzinnym, Mama przygotowała pieczony udziec z indyka, który rozszedł się błyskawicznie wśród jedzących obiad. Na uwagę zasługuje fakt, że udziec z indyka pieczony był razem z kością na kuchni opalanej drewnem, co z pewnością nadało mu głębszego, bardziej domowego i rodzinnego smaku. Dla nas prostota przygotowania mięsa z indyka i jego soczystość, sprawiły, że przekonaliśmy się do tego gatunku mięsa. Po powrocie do domu przygotowaliśmy kopię dania, lecz zamiast patelni na piecu skorzystaliśmy z folii do pieczenia. Wiadomo, dania w domu rodzinnym, zrobione przez Mamę, zawsze są najlepsze, ale uważamy, że i nasz udziec z indyka pieczony w rękawie wypadł całkiem nieźle. 🙂
Pieczony udziec z indyka – składniki
- 1 udziec z indyka bez kości
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do natarcia mięsa
|
Wykonanie
Czosnek obrać, drobno rozetrzeć z solą.
Udziec indyka obficie natrzeć solą, następnie natrzeć czosnkiem oraz oprószyć pieprzem. Udziec włożyć do rękawa do pieczenia, wlać 100 ml wody, zamknąć rękaw zgodnie z instrukcją.
Udziec z indyka włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 60 minut. Po tym czasie ostrożnie rozciąć woreczek i pozostawić mięso w piekarniku jeszcze przez 10 minut, aby skórka się zrumieniła.
Pieczony udziec z indyka bardzo dobrze smakuje nie tylko na ciepło do obiadu, ale także na zimno jako wędlina do kanapek.
|
1 Komentarze
Zuza
19 października 2017 at 16:30
jaki soczysty. palce lizać 🙂