Szparagi pieczone z boczkiem

Przepis na szparagi pieczone z boczkiem to pomysł na szybką i prostą kolację na ciepło. To danie ze szparagów zrobiliśmy sobie po późnym powrocie z bardzo udanych zakupów. Przygotowanie go zajęło nam nieco ponad 30 minut i z pełnymi żołądkami mogliśmy nacieszyć się zawartością toreb z zakupami. 🙂
Składniki na szparagi pieczone z boczkiem
- 500 g zielonych szparagów
- 100 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach
- parmezan
- świeżo mielony pieprz
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka octu 10%
Wykonanie
Zielone szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, a grubsze szparagi dodatkowo od połowy obrać.
W dużym garnku zagotować 2 litry wody z dodatkiem soli, cukru i octu. Włożyć szparagi, gotować 5 minut. Wyjąć, pozostawić do przestygnięcia.
Po 3-4 szparagi zawijać w plasterek boczku, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na koniec na całość zetrzeć parmezan i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Szparagi zawijane w boczek wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec z termoobiegiem 10 minut.
Szparagi pieczone z boczkiem i parmezanem podawać z tostami, jajkiem poszetowym lub jajkiem na miękko.
Podobne przepisy






1 Komentarze
Pietrucha
10 września 2020 at 12:34
Idealny przepis dla miłośników boczku