Pomidorowa
Czy będzie niewłaściwym, jeśli napiszemy, że zupa pomidorowa to wspomnienie po rosole? Chyba nie, pewnie w większości domów – tak jak i u nas – w poniedziałek na stołach króluje pomidorówka z dodatkiem koncentratu lub przecieru pomidorowego albo też świeżych pomidorów. A do tego ryż lub makaron. Taka prosta zupa, a tyle możliwości i niezależnie od dokonanych wyborów klasyczna pomidorowa zawsze smakuje doskonale.
Pomidorowa – składniki
- 2 porcje rosołowe
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- mały kawałek selera
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 karton przecieru pomidorowego (500g)
- 1 płaska łyżeczka cukru
- woda
- sól, pieprz do smaku
- dodatkowo kwaśna śmietana
- dodatkowo natka pietruszki
|
Przygotowanie
Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić na słupki lub talarki.
Porcje rosołowe umyć, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i postawić na ogień. Doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 10 minut, aby wytrąciły się szumowiny. Po tym czasie wyjąć mięso, wodę wylać, umyć garnek i mięso. Następnie ponownie włożyć porcje rosołowe do garnka, zalać zimną wodą, dołożyć warzywa oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 1 godzinę.
Z wywaru wyjąć mięso, dodać przecier pomidorowy i łyżeczkę cukru, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować kilkanaście minut.
Aby zagęścić zupę, można do niej dodać łyżeczkę mąki rozrobioną w 1/3 szklanki wody.
Zupę pomidorową podawać z ryżem lub makaronem. Wedle uznania można także dodać kwaśną śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki.
|