Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Pomidorowa

Print Friendly, PDF & Email

pomidorowa

Czy będzie niewłaściwym, jeśli napiszemy, że zupa pomidorowa to wspomnienie po rosole? Chyba nie, pewnie w większości domów – tak jak i u nas – w poniedziałek na stołach króluje pomidorówka z dodatkiem koncentratu lub przecieru pomidorowego albo też świeżych pomidorów. A do tego ryż lub makaron. Taka prosta zupa, a tyle możliwości i niezależnie od dokonanych wyborów klasyczna pomidorowa zawsze smakuje doskonale.

Składniki na pomidorową

  • 2 porcje rosołowe
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 karton przecieru pomidorowego (500g)
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • woda
  • sól, pieprz do smaku
  • dodatkowo kwaśna śmietana
  • dodatkowo natka pietruszki




Przygotowanie

Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić na słupki lub talarki.

Porcje rosołowe umyć, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i postawić na ogień. Doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 10 minut, aby wytrąciły się szumowiny. Po tym czasie wyjąć mięso, wodę wylać, umyć garnek i mięso. Następnie ponownie włożyć porcje rosołowe do garnka, zalać zimną wodą, dołożyć warzywa oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 1 godzinę.

Z wywaru wyjąć mięso, dodać przecier pomidorowy i łyżeczkę cukru, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować kilkanaście minut.

Aby zagęścić zupę, można do niej dodać łyżeczkę mąki rozrobioną w 1/3 szklanki wody.

Zupę pomidorową podawać z ryżem lub makaronem. Wedle uznania można także dodać kwaśną śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *