Ziemniaki jak z ogniska

Gdy w zeszłym tygodniu piekliśmy bażanta, pomyśleliśmy, że ziemniaki jak z ogniska będą do niego odpowiednim dodatkiem. Zaskakujący i prosty sposób ich przygotowania zmienia zwyczajne ziemniaki w niecodzienne danie. W ich przygotowaniu fajne jest także to, że można je wstawić na osobnej blasze razem z pieczonym mięsem, dzięki czemu dwa główne składniki obiadu będą po tym samym czasie gotowe do podania. Ziemniaki jak z ogniska można także podawać samodzielnie np. z masłem lub kefirem.
Składniki na ziemniaki jak z ogniska
- 1 kg małych ziemniaków
- 7 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka drobnej soli
|
Wykonanie
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ponakłuwać widelcem lub wykałaczką.
W miseczce wymieszać mąkę z solą.
Do drugiej miseczki wlać zimną wodę, zanurzać w niej pojedynczo ziemniaki. Następnie ziemniaki obtaczać w mieszance mąki i soli, najlepiej obsypywać je dookoła za pomocą łyżki.
Ziemniaki układać na suche blasze, którą wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem). Piec około godziny.
Ziemniaki jak z ogniska mają chrupiącą skórkę, a w środku są mięciutkie.
|
Podobne przepisy
