Ziemniaki jak z ogniska

M&B
ziemniaki jak z ogniska

Gdy w zeszłym tygodniu piekliśmy bażanta, pomyśleliśmy, że ziemniaki jak z ogniska będą do niego odpowiednim dodatkiem. Zaskakujący i prosty sposób ich przygotowania zmienia zwyczajne ziemniaki w niecodzienne danie. W ich przygotowaniu fajne jest także to, że można je wstawić na osobnej blasze razem z pieczonym mięsem, dzięki czemu dwa główne składniki obiadu będą po tym samym czasie gotowe do podania. Ziemniaki jak z ogniska można także podawać samodzielnie np. z masłem lub kefirem.

Składniki na ziemniaki jak z ogniska

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka drobnej soli




Wykonanie

Ziemniaki dokładnie wyszorować i ponakłuwać widelcem lub wykałaczką.

W miseczce wymieszać mąkę z solą.

Do drugiej miseczki wlać zimną wodę, zanurzać w niej pojedynczo ziemniaki. Następnie ziemniaki obtaczać w mieszance mąki i soli, najlepiej obsypywać je dookoła za pomocą łyżki.

Ziemniaki układać na suche blasze, którą wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem). Piec około godziny.

Ziemniaki jak z ogniska mają chrupiącą skórkę, a w środku są mięciutkie.




ziemniaki jak z ogniska

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ziemniaki jak z ogniska
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis