Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą

Print Friendly, PDF & Email

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą zamykają letni sezon przepisów z wykorzystaniem młodej kapusty. To nasza kolejna propozycja na szybkie i smaczne gołąbki bez zawijania, poprzednie przepisy są np. z kaszą jaglaną i kaszą manną (klik). Do gołąbków bez zawijania w letniej odsłonie zrobiliśmy także lekko pikantny sos ze świeżych pomidorów. To pyszne zestawienie wystarczyło nam na kilka obiadów, bo z podanych proporcji wyszło 18 gołąbków. Nie narzekaliśmy jednak, bo jeśli coś jest dobre, to można to zajadać z niesłabnącym apetytem przez kilka dni. 🙂

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą – składniki

Gołąbki bez zawijania:

  • 1,2 kg młodej kapusty
  • 1 łyżka soli
  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g ryżu
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 4-6 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • czubek łyżeczki papryki chili
  • sól, pieprz do smaku

Sok pomidorowy:

  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 2 szklanki rosołu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm papryki chili
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • czubek łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia gołąbków




Przygotowanie

Gołąbki bez zawijania:

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, pozostawić o wystygnięcia.

Z kapusty zdjąć zewnętrzne liście, umyć ją, po czym pokroić na ćwiartki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać jedną łyżkę soli, wymieszać i odstawić na 30 minut.

Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, odstawić do wystygnięcia.

Do dużej miski wsypać ryż, cebulę, dobrze odciśniętą młodą kapustę oraz mięso mielone, wbić jajka. Dodać wszystkie przyprawy, całość dobrze wymieszać. Dosypać tyle bułki tartej, aby masa była zwięzła i dobrze się kleiła – jak na kotlety mielone. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Formować podłużne kotlety długości ok. 8 cm. Obtaczać je w mące, po czym smażyć na złocisto z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju.

Sos pomidorowy:

Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, pokroić na kawałki, odrzucić twardy środek. Przesypać na pustą patelnię (może być po smażeniu gołąbków), dodać obrany i rozgnieciony czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili. Smażyć kilka minut, następnie wlać rosół, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy, dusić pod przykryciem 20 minut.

Do gorącego sosu pomidorowego włożyć usmażone wcześniej gołąbki z młodej kapusty, gotować 10 minut.

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą można podać z młodymi ziemniakami z wody, z pieczywem lub jako samodzielne danie.




Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *