Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Gęś owsiana pieczona w całości z piernikami

Print Friendly, PDF & Email

gęś owsiana pieczona w całości z piernikami

Gęś owsiana pieczona w całości z piernikami to nasza kolejna propozycja na przygotowanie gęsi na święta. Suszone owoce i pierniki nadają jej wyjątkowego akcentu, który sprawia, że ta propozycja świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych świątecznych spotkań. Dodatki kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia nie oznaczają jednak, że takiej gęsi nie można przygotować np. na 11 listopada, czyli w Dniu Św. Marcina, kiedy to podobno gęsina smakuje najlepiej. 🙂

Składniki na gęś owsianą pieczoną w całości z piernikami

  • 1 gęś (ok. 4 kg)
  • 200 g pierników (bez nadzienia, glazury, czekolady)
  • 1 wędzona gruszka
  • 10 suszonych śliwek
  • 10 suszonych moreli
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • sól, pieprz




Wykonanie

Gruszkę, śliwki i morele pokroić na mniejsze kawałki. Pierniki pokruszyć.

Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ze środka usunąć nadmiar tłuszczu, a mięso ponakłuwać szpikulcem, zwłaszcza w okolicach udek, co ułatwi wytapianie się tłuszczu.

Z zewnątrz i wewnątrz gęś obficie natrzeć solą i pieprzem, w skórę wetrzeć również przyprawę do pierników. Do środka włożyć pokrojone owoce oraz pokruszone pierniki – dwie łyżki pierników odłożyć. Otwory spiąć wykałaczkami, nogi i skrzydła związać bawełnianym sznurkiem.

Tak przygotowaną gęś przełożyć na dużą i głęboką blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 2 godziny. W połowie tego czasu gęś posmarować wytopionym tłuszczem, jego nadmiar odlać. Po upływie 2 godzin zmniejszyć temperaturę do 160oC, kontynuować pieczenie kolejne 2 godziny, co ok. 45 minut gęś polewać tłuszczem, jego nadmiar zbierać. Na pół godziny przed końcem pieczenia, gęś ostatni raz posmarować tłuszczem i posypać odłożonymi drobno pokruszonymi piernikami.

Gęś przełożyć na inną blachę i ponownie wstawić do ciepłego piekarnika. Na blachę, na której piekła się gęś, wlać szklankę wody, wymieszać z tłuszczem, następnie zlać do garnka, przelewając przez gęste sito. Sos podgrzewać, aż zgęstnieje, można go również zagęścić łyżką mąki pszennej wymieszaną z połową szklanki zimnej wody.

Gęś owsianą pieczoną w całości z piernikami wyjąć z piekarnika, podzielić na porcje, podawać z sosem, kluskami śląskimi lub kopytkami oraz duszoną czerwoną kapustą lub zasmażanymi buraczkami.




gęś owsiana pieczona w całości z piernikami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Gęś owsiana pieczona w całości z piernikami
Author Name
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *