Jajka z kolorowymi pastami

Kolejny raz szykujemy naszego bloga na Święta Wielkanocne, ale w tym roku w bardzo specyficznych warunkach. Na początek zamieszczamy przepis na jajka z kolorowymi pastami, które różnorodnością smaków i kolorów będą zachęcały do spróbowania. Wiadomo, że tradycyjnych jajek z majonezem nic nie przebije, ale jajka nadziewane kolorowymi pastami mogą stanowić dla nich godną konkurencję. 🙂
Składniki na jajka z kolorowymi pastami
- 9 jajek
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Czerwona pasta:
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1/2 wędzonej papryki
- 1 szczypta chili
Żółta pasta:
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki curry
Zielona pasta:
- 2 bryłki mrożonego szpinaku (60-70 g)
- 1 łyżeczka chrzanu
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, odcedzić i zalać zimną wodą, odstawić do wystygnięcia. Zimne jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Do żółtek dodać majonez, pognieść widelcem lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę z żółtek podzielić na 3 części.
Mrożony szpinak włożyć na patelnię, podgrzewać na małym ogniu, aż się rozmrozi i nadmiar wody odparuje. Odstawić do wystygnięcia.
Do pierwszej części żółtek wmieszać koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę, wędzoną paprykę i chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do drugiej części dodać musztardę oraz curry, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do trzeciej części dodać łyżeczkę chrzanu i wystudzony szpinak, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Łyżeczką nabierać porcje pasty i nakładać je na połówki białek. Pastę można też wyporcjować, używając rękawa i tylek cukierniczych, dzięki czemu uzyskamy ładniejszy efekt wizualny.
Jajka z kolorowymi pastami podawać schłodzone, można je wyłożyć na liściach sałaty.
Podobne przepisy
