Jajka z kolorowymi pastami

M&B
jajka z kolorowymi pastami

Kolejny raz szykujemy naszego bloga na Święta Wielkanocne, ale w tym roku w bardzo specyficznych warunkach. Na początek zamieszczamy przepis na jajka z kolorowymi pastami, które różnorodnością smaków i kolorów będą zachęcały do spróbowania. Wiadomo, że tradycyjnych jajek z majonezem nic nie przebije, ale jajka nadziewane kolorowymi pastami mogą stanowić dla nich godną konkurencję. 🙂

Składniki na jajka z kolorowymi pastami

  • 9 jajek
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Czerwona pasta:

  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1/2 wędzonej papryki
  • 1 szczypta chili

Żółta pasta:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki curry

Zielona pasta:

  • 2 bryłki mrożonego szpinaku (60-70 g)
  • 1 łyżeczka chrzanu




Wykonanie

Jajka ugotować na twardo, odcedzić i zalać zimną wodą, odstawić do wystygnięcia. Zimne jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Do żółtek dodać majonez, pognieść widelcem lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę z żółtek podzielić na 3 części.

Mrożony szpinak włożyć na patelnię, podgrzewać na małym ogniu, aż się rozmrozi i nadmiar wody odparuje. Odstawić do wystygnięcia.

Do pierwszej części żółtek wmieszać koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę, wędzoną paprykę i chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Do drugiej części dodać musztardę oraz curry, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Do trzeciej części dodać łyżeczkę chrzanu i wystudzony szpinak, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Łyżeczką nabierać porcje pasty i nakładać je na połówki białek. Pastę można też wyporcjować, używając rękawa i tylek cukierniczych, dzięki czemu uzyskamy ładniejszy efekt wizualny.

Jajka z kolorowymi pastami podawać schłodzone, można je wyłożyć na liściach sałaty.




jajka z kolorowymi pastami

jajka z kolorowymi pastami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Jajka z kolorowymi pastami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis