Placek z porzeczkami

M&B
Placek z porzeczkami

Czerwone porzeczki wyłożone na sklepowej półce skusiły Bartka do przyniesienia ich do domu i trzeba przyznać, że było to bardzo dobry pomysł. Zrobiliśmy z nich lekki i prosty placek z porzeczkami, który wykończyliśmy kremem z białego sera i bitej śmietany. Ubijanie ciasta oraz kremu bardzo spodobało się małemu Alankowi, który u nas gości – co chwilę przychodził do kuchni zwabiony odgłosami miksera i uważnie obserwował proces powstania ciasta z porzeczkami, co jakiś czas kręcił głową lub śmiesznie przytupywał na znak zadowolenia. Gotowego ciasta nie chciał jednak spróbować, szkoda, bo nam bardzo smakowało. 🙂

Placek z porzeczkami – składniki

Ciasto:

  • 4 jajka wielkości L
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 90 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 50 ml oleju
  • 100 g czerwonych porzeczek

Krem:

  • 300 g białego sera (z wiaderka)
  • 200 ml kremówki
  • 150 g czerwonych porzeczek
  • 3-4 łyżki cukru pudru



Wykonanie

Czerwone porzeczki (do ciasta i kremu) umyć, osuszyć, oderwać od gałązek.

Ciasto:

Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić na puszystą, białą pianę. Cały czas miksując powoli wlewać olej, następnie wmieszać dodawane stopniowo mąki.

Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać czerwone porzeczki. Masę przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25/35 cm), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 20-25 minut – do suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.

Krem:

Biały ser zmiksować z połową kremówki oraz cukrem pudrem.

Drugą połowę śmietanki kremówki ubić na sztywno, delikatnie wmieszać ją w poprzednią masę.

Krem równomiernie rozprowadzić na cieście, posypać porzeczkami. Wstawić do lodówki.

placek z porzeczkami




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Placek z porzeczkami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis