Chłodnik litewski

Chłodnik litewski lub chłodnik z botwinką to potrawa, która zawsze gości na naszych stołach, gdy tylko pojawiają się nowalijki na bazarku. Do torby pełnej botwinki, rzodkiewek, szczypiorku i koperku wystarczy dołożyć zimny kefir oraz świeże jajka i zaraz po przyjściu z zakupów można zabrać się za przygotowanie orzeźwiającej, pożywnej i chłodzącej zupy z nowalijek. Chłodnik litewski można podawać na obiad lub kolację po gorącym dniu. To także odpowiednia propozycja dla tych, którzy chcą rozpocząć wiosenne odchudzanie. 😉
Chłodnik litewski – składniki
- 1 pęczek botwinki
- 1 litr kefiru
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 1 ogórek
- 4 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Botwinkę opłukać i pokroić, buraczki cienko obrać, pokroić w cienkie plasterki, a te w wąskie słupki lub drobną kostkę.
Rzodkiewki, koperek, szczypiorek i ogórek umyć. Koperek i szczypiorek posiekać, rzodkiewki i ogórek pokroić w wąskie słupki lub drobną kostkę.
Do garnka wlać kefir i śmietanę. Dodać botwinkę i buraczki, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek i górek, delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Chłodnik litewski wstawić do lodówki, aby się ochłodził, a smaki się przegryzły. Podawać z połówkami jajek ugotowanych na twardo.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
14 maja 2016 at 12:07
Upałów jeszcze nie było, ale pierwsze bardzo ciepłe dni były okazją do zrobienia chłodnika ze świeżych nowalijek. Jeżeli się Pani zdecyduje na jego przygotowanie, już teraz życzymy smacznego. 🙂
Pozdrawiamy
Marta i Bartek
Kasia Tapenda
14 maja 2016 at 10:30
Jeszcze nie robiłam w tym sezonie chłodnika. Narobła mi Pan/Pani smaka ! 😀
Pozdrawiam serdecznie
Kasia