Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Ciasto z jagodami i budyniową pianką

Print Friendly, PDF & Email

Ciasto z jagodami i budyniową pianką

Ciasto z jagodami i budyniową pianką to jedno z lepszych wakacyjnych ciast, jakie robiliśmy. Kruche ciasto, dodatek jagód oraz pianka z białek i budyniu – tak smakuje lato. Kusi mnie wersja z czerwonymi porzeczkami, ale niestety nie mamy takich krzaczków, a do miasta daleko. 🙂 Dla wyjaśnienia – piszę przepis w rodzinnym domu na wsi. 🙂 A wracając do ciasta – oczy same jedzą, tylko spójrzcie na zdjęcia. Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką poleca się do wakacyjnej kawy i spotkań z Rodziną.

Ciasto z jagodami i budyniową pianką – składniki

Kruche ciasto:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie wiśniowe lub malinowe (po 40 g)
  • 100 ml oleju
  • szczypta soli




Przygotowanie

Kruche ciasto:

Na stolnicę przesiać mąkę, wsypać proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli, przemieszać. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtka jajek. Szybko zagnieść ciasto, podzielić je w proporcjach 60:40. Mniejszą część ciasta owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki.

Większą porcję ciasta rozłożyć na blasze (25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i ponakłuwać widelcem. Spód kruchego ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 15 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.

Budyniowa pianka:

Do miski robota kuchennego wlać białka, dodać szczyptę soli. Ubijać kilka minut, po czym dosypywać po łyżce cukru i ubijać dalej na średnich obrotach. Do ubitej na sztywno piany z białek wmieszać proszek budyniowy, następnie, cały czas miksując na niskich obrotach, powoli wlewać olej.

Wykonanie

Budyniową piankę wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać jej powierzchnię. Na niej rozsypać jagody, a na nie zetrzeć zamrożone ciasto, używając tarki o dużych oczkach.

Ciasto z jagodami i budyniową pianką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra – dół), piec 40 minut, aż wierzch się zarumieni. Pozostawić jeszcze przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i nadal studzić ciasto w piekarniku.




Ciasto z jagodami i budyniową pianką

Ciasto z jagodami i budyniową pianką

Ciasto z jagodami i budyniową pianką

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ciasto z jagodami i budyniową pianką
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *