Ciasto z jagodami i budyniową pianką

Ciasto z jagodami i budyniową pianką to jedno z lepszych wakacyjnych ciast, jakie robiliśmy. Kruche ciasto, dodatek jagód oraz pianka z białek i budyniu – tak smakuje lato. Kusi mnie wersja z czerwonymi porzeczkami, ale niestety nie mamy takich krzaczków, a do miasta daleko. 🙂 Dla wyjaśnienia – piszę przepis w rodzinnym domu na wsi. 🙂 A wracając do ciasta – oczy same jedzą, tylko spójrzcie na zdjęcia. Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką poleca się do wakacyjnej kawy i spotkań z Rodziną.
Ciasto z jagodami i budyniową pianką – składniki
- 350 g jagód
Kruche ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie wiśniowe lub malinowe (po 40 g)
- 100 ml oleju
- szczypta soli
|
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę, wsypać proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli, przemieszać. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtka jajek. Szybko zagnieść ciasto, podzielić je w proporcjach 60:40. Mniejszą część ciasta owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki.
Większą porcję ciasta rozłożyć na blasze (25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i ponakłuwać widelcem. Spód kruchego ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 15 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Budyniowa pianka:
Do miski robota kuchennego wlać białka, dodać szczyptę soli. Ubijać kilka minut, po czym dosypywać po łyżce cukru i ubijać dalej na średnich obrotach. Do ubitej na sztywno piany z białek wmieszać proszek budyniowy, następnie, cały czas miksując na niskich obrotach, powoli wlewać olej.
Wykonanie
Budyniową piankę wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać jej powierzchnię. Na niej rozsypać jagody, a na nie zetrzeć zamrożone ciasto, używając tarki o dużych oczkach.
Ciasto z jagodami i budyniową pianką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra – dół), piec 40 minut, aż wierzch się zarumieni. Pozostawić jeszcze przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i nadal studzić ciasto w piekarniku.
|
Podobne przepisy





