Kaczka confit
Przepis na kaczkę confit poznaliśmy, uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Łukasza Konika. Do przygotowania mięsa gotowanego w tłuszczu potrzebna jest duża ilość kaczego lub gęsiego smalcu, ale można też użyć oleju roślinnego – ważne jest, aby wszystkie kawałki były w nim zanurzone. Po ugotowaniu, trwającym ponad dwie godziny, wyjmujemy miękkie, soczyste, aromatyczne kacze mięso, które po odsączeniu można od razu podać na stół. Confit z kaczki to dobry pomysł dla tych, którzy nie mają doświadczenia w pieczeniu kaczki i obawiają się, że mięso będzie albo przesuszone albo nieupieczone. Konfitowana kaczka za każdym razem będzie w sam raz. 🙂
Kaczka confit – składniki
- 1 kaczka
- 2 kg kaczego smalcu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka jałowca
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach
|
Wykonanie
Kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje. Na udkach i piersiach ponacinać skórę, uważając, aby nie przeciąć mięsa.
Ząbki czosnku obrać, drobno posiekać. Liść laurowy, sól, pieprz, jałowiec oraz suszony rozmaryn rozetrzeć w moździerzu, dodać czosnek oraz roztarty w dłoniach majeranek, wymieszać. Mieszanką przypraw natrzeć kacze piersi i udka. Zamknąć je w pojemniku, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na dobę.
W dużym garnku lekko rozgrzać kaczy smalec, włożyć piersi i udka. Gotować bez przykrycia na małym ogniu 2-3 godziny – tłuszcz powinien tylko lekko pyrkać. Od czasu do czasu sprawdzić, czy mięso nie przywarło do dna garnka. Jest ono gotowe, gdy na udkach widać kość.
Po ugotowaniu kaczkę confit wyłożyć na papierowy ręcznik, aby wsiąknął w niego nadmiar tłuszczu.
Smalec wykorzystany do konfitowania kaczki można zlać i ponownie wykorzystać do innych potraw.
|
1 Komentarze
Jaglusia
14 stycznia 2017 at 10:53
Chcę taką dzisiaj na obiad!:)
https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/14/zapiekanka-z-cielecina-pod-beszamelem/