Ciasto fistaszkowe z solonym karmelem

W niedzielę skomponowaliśmy ciasto fistaszkowe z solonym karmelem. Najważniejszą jego częścią jest fistaszkowy krem, zrobiony z masła orzechowego i domowego budyniu, ale istotną rolę odgrywa także solony karmel i orzechowa posypka. Do zrobienia ciasta użyliśmy tylko jednego gotowego produktu, czyli masła orzechowego, gdyż zarówno budyń, jak i karmel można w prosty sposób zrobić samemu.
Ciasto fistaszkowe z solonym karmelem – składniki
Czekoladowy biszkopt:
- 110 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 4 jajka wielkości L
- 100 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
Fistaszkowy krem:
- 350 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
- 1 l mleka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 200 g cukru
Solony karmel:
- 300 g śmietany kremówki 36%
- 200 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Prażone fistaszki:
- 100 g orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka masła
|
Przygotowanie
Czekoladowy biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypywać cukier puder, w dalszym ciągu miksując, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodawać po jednym żółtku, kolejne po wmiksowaniu poprzedniego.
Do masy jajecznej dodać przesiane mąki z kakao, delikatnie je wmieszać drewnianą lub silikonową łyżką.
Czekoladowy biszkopt wylać na blachę (25/30cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem przez 25 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku przez 15 minut, następnie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
Fistaszkowy krem:
Z litra mleka odlać szklankę, rozrobić w niej obie mąki wraz z żółtkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać mączną mieszaninę. Energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki, zagotować, po czym przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.
Gdy budyń będzie już zimny, utrzeć masło orzechowe w mikserze. Dodawać po łyżce budyniu, miksując krem na niskich obrotach.
Solony karmel:
Na patelni z grubym dnem rozsypać cukier, podgrzewać go na małym ogniu, aż się rozpuści. Wlać śmietankę kremówkę, mieszając, w dalszym ciągu podgrzewać, aż oba składniki się połączą i masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i w karmel wmieszać sól.
Prażone fistaszki:
Fistaszki posiekać nożem na mniejsze kawałki, przesypać na patelnię, dodać masło. Prażyć na małym ogniu, aż staną się złociste i chrupiące.
Wykonanie
Na czekoladowy biszkopt wyłożyć krem fistaszkowy, wyrównać jego powierzchnię. Następnie rozprowadzić solony karmel, całość posypać prażonymi fistaszkami.
Ciasto fistaszkowe z solonym karmelem wstawić do lodówki na całą noc.
|
Podobne przepisy

4 Komentarze
M&B
6 marca 2018 at 20:54
Cieszy nas, że ciasto smakowało i zechciała się Pani z nami tym podzielić. 🙂 Pomysł z położeniem drugiego biszkoptu super-więcej przyjemności w jednej porcji ciasta. 😉
Liliana
3 marca 2018 at 11:31
Ciasto bardzo dobre tylko ja na fistaszkowy krem położyłam jeszcze drugi biszkopt i na to dopiero solony karmel i orzeszki, swoją drogą solony karmel pycha 🙂
M&B
9 października 2017 at 21:38
Nie tylko super wygląda, ale też świetnie smakuje. Zapraszamy do zrobienia. 🙂
Ervisha
9 października 2017 at 17:37
Świetnie prezentuje sie to ciasto 🙂