Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką to jesienny klasyk dla wielbicieli ciast ze śliwkami. Lekkie, kruche ciasto oraz delikatna budyniowa pianka idealnie łączą się z wyrazistymi smakami aromatycznych śliwek węgierek. Jak pewnie zauważyliście, w tegoroczne lato i jesień ciasta tego typu pieczemy bardzo często, można nawet powiedzieć, że to nasze odkrycie sezonu. Jeśli sami spróbujecie choć jednej z polecanych przez nas wersji, z pewnością od razu przekonacie się o ich uniwersalnym i jednocześnie kuszącym charakterze.
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką – składniki
Śliwkowe nadzienie:
- 1 kg śliwek
- 2-3 łyżki cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- czubek łyżeczki kardamonu
- czubek łyżeczki imbiru
Kruche ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 5 żółtek wielkości L
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Bezowa pianka:
- 5 białek wielkości L
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki oleju
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 szczypta soli
|
Przygotowanie
Śliwkowe nadzienie:
Śliwki umyć, usunąć ogonki, przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestki.
W miseczce wymieszać cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon, kardamon i imbir, następnie wymieszać z połówkami śliwek.
Kruche ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę, wsypać proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli, przemieszać. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtka jajek. Szybko zagnieść ciasto, podzielić je w proporcjach 60:40. Większą część ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, mniejszą część ciasta owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki.
Budyniowa pianka:
Do miski robota kuchennego wlać białka, dodać szczyptę soli. Ubijać kilka minut, po czym dosypywać po łyżce cukru i ubijać dalej na średnich obrotach. Do ubitej na sztywno piany z białek wmieszać ocet winny i proszek budyniowy, następnie, cały czas miksując na niskich obrotach, powoli wlewać olej.
Wykonanie
Blachę do pieczenia (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć większą część ciasta (z lodówki), na nim ułożyć śliwki, zwracając uwagę, aby miąższ był na górze. Następnie wyłożyć budyniową piankę, na koniec zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta (z zamrażalnika).
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC (z termoobiegiem), piec 60 minut, aż wierzch się zarumieni. Pozostawić jeszcze przez 30 minut w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i nadal studzić ciasto w piekarniku.
|