Kapusta czerwona duszona z jesiennymi owocami

M&B
kapusta czerwona duszona z jesiennymi owocami

Kapusta czerwona duszona z jesiennymi owocami to pyszny dodatek do naszej niedzielnej perliczki z owocami. Nie mogło w niej zabraknąć wrześniowych owoców – ciemnych winogron z Mołdawii, a także jabłek oraz śliwek węgierek z polskich sadów. Za każdym razem, gdy robimy duszoną czerwoną kapustę, dodajemy nieco inne przyprawy i smakowe akcenty. Tym razem kapusta miała być dodatkiem do perliczki z owocami, więc warstwy kapusty przełożyliśmy takimi samymi darami sadów i ogrodów. Dobrze, że z podanych składników wyszedł nam spory gar czerwonej kapusty, bo będziemy mogli cieszyć się tym smakiem jeszcze co najmniej dwa razy. 🙂

Kapusta czerwona duszona z jesiennymi owocami – składniki

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty
  • 1 duże, twarde jabłko
  • 6-8 śliwek węgierek
  • 1 kiść ciemnych winogron
  • 2 czerwone cebule
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 10-12 igiełek świeżego rozmarynu
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 15 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz




Wykonanie

Z kapusty odciąć zewnętrzne liście, przekroić ją na pół, usunąć głąb. Poszatkować nożem.

Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki.

Śliwki węgierki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki, pokroić w plasterki.

Winogrona umyć, oderwać od gałązek.

Cebule obrać, pokroić w kostkę.

Do dużego garnka wlać 1/2 szklanki wody, przełożyć 1/3 pokrojonej czerwonej kapusty, oprószyć ją solą i pieprzem. Następnie ułożyć połowę jabłek, śliwek, winogron i cebuli, dodać połowę rozmarynu, posypać połową przygotowanego cynamonu, kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej oraz cukru. Na owocach ułożyć 1/3 kapusty, posolić i popieprzyć, dodać pozostałe jabłka, śliwki, winogrona i cebulę, posypać cukrem oraz przyprawami. Na wierzch wsypać resztę kapusty. Wlać ocet balsamiczny, położyć pokrojone na cząstki masło.

Kapusta czerwona duszona z jesiennymi owocami powinni gotować się na małym ogniu przez 2-2,5 godziny, od czasu do czasu należy ją przemieszać. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonej kaczki, gęsi lub perliczki.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kapusta czerwona duszona z jesiennymi owocami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis