Placek amerykański z jabłkami

M&B
placek amerykański z jabłkami

Placek amerykański z jabłkami mógłby opisywać jesień. Tak smakuje jesień – jabłka i orzechy oraz rozgrzewający cynamon. Tak wygląda jesień – brązy przeplatane złotem. To nasza polska, słodka jesień pochodząca z blachy do pieczenia. Nie jest to jednak ciasto tylko na jesienne dni, wszak jabłka i orzechy dostępne są u nas cały rok. Ma także dużą zaletę – to ciasto bardzo szybko się przygotowuje.

Placek amerykański z jabłkami – składniki

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 średnie jabłka




Przygotowanie

Jajka utrzeć z cukrem, dolać olej, cały czas miksując.

Mąkę przesiać do masy, wsypać sodę, kakao i cynamon, wymieszać.

Orzechy lekko posiekać, dodać do ciasta.

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić je na dość dużą kostkę i wmieszać w ciasto.

Blachę (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto.

Placek amerykański z jabłkami piec w temperaturze 180oC z termoobiegiem przez ok. 55 minut – do suchego patyczka.




placek amerykański z jabłkami

placek amerykański z jabłkami

placek amerykański z jabłkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Placek amerykański z jabłkami
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis