Placek amerykański z jabłkami
Placek amerykański z jabłkami mógłby opisywać jesień. Tak smakuje jesień – jabłka i orzechy oraz rozgrzewający cynamon. Tak wygląda jesień – brązy przeplatane złotem. To nasza polska, słodka jesień pochodząca z blachy do pieczenia. Nie jest to jednak ciasto tylko na jesienne dni, wszak jabłka i orzechy dostępne są u nas cały rok. Ma także dużą zaletę – to ciasto bardzo szybko się przygotowuje.
Placek amerykański z jabłkami – składniki
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 100 g orzechów włoskich
- 3 średnie jabłka
Przygotowanie
Jajka utrzeć z cukrem, dolać olej, cały czas miksując.
Mąkę przesiać do masy, wsypać sodę, kakao i cynamon, wymieszać.
Orzechy lekko posiekać, dodać do ciasta.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić je na dość dużą kostkę i wmieszać w ciasto.
Blachę (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto.
Placek amerykański z jabłkami piec w temperaturze 180oC z termoobiegiem przez ok. 55 minut – do suchego patyczka.