Po wielkanocnych wypiekach babek, pozostała nam jak co roku spora ilość białek. Trzeba było więc pomyśleć nad jakimś przepisem. Pomysł na bananowe ciasto na białkach przyszedł dość szybko, gdy w „spiżarni” zobaczyliśmy dojrzałe banany. Ponieważ to nie pierwsze nasze ciasto na białkach, wiedzieliśmy, że w połączeniu z bananami i czekoladą, wypiek musi się udać i będzie dobrze smakować. I to okazało się prawdą, ciasto na białkach pachnie i smakuje bananami, a kawałki czekolady nadają ciekawej, chrupkiej konsystencji.
Bananowe ciasto na białkach – składniki
- 8 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200 ml oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 średnie dojrzałe banany
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 szczypta soli
|
Wykonanie
Gorzką czekoladę posiekać nożem na mniejsze kawałki.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dosypać cukier oraz cukier wanilinowy. Białka ubijać, aż masa stanie się błyszcząca i sztywna. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej. Następnie delikatnie wmieszać szpatułką mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać starte na tarce o dużych oczkach banany oraz posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać.
Blachę (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem ok. 50 minut – do suchego patyczka.
Bananowe ciasto na białkach po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić w blasze do wystygnięcia.
|
Podobne przepisy
