Bananowe ciasto na białkach

Po wielkanocnych wypiekach babek, pozostała nam jak co roku spora ilość białek. Trzeba było więc pomyśleć nad jakimś przepisem. Pomysł na bananowe ciasto na białkach przyszedł dość szybko, gdy w „spiżarni” zobaczyliśmy dojrzałe banany. Ponieważ to nie pierwsze nasze ciasto na białkach, wiedzieliśmy, że w połączeniu z bananami i czekoladą, wypiek musi się udać i będzie dobrze smakować. I to okazało się prawdą, ciasto na białkach pachnie i smakuje bananami, a kawałki czekolady nadają ciekawej, chrupkiej konsystencji.
Bananowe ciasto na białkach – składniki
- 8 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200 ml oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 średnie dojrzałe banany
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 szczypta soli
|
Wykonanie
Gorzką czekoladę posiekać nożem na mniejsze kawałki.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dosypać cukier oraz cukier wanilinowy. Białka ubijać, aż masa stanie się błyszcząca i sztywna. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej. Następnie delikatnie wmieszać szpatułką mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać starte na tarce o dużych oczkach banany oraz posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać.
Blachę (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem ok. 50 minut – do suchego patyczka.
Bananowe ciasto na białkach po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić w blasze do wystygnięcia.
|
Podobne przepisy
