Jabłecznik z orzechami i rodzynkami
Jabłecznik z orzechami i rodzynkami spełnił naszą zachciankę na ciasto z owocami. Dość długo toczyliśmy „spory”, czy jabłecznik zrobić z orzechami i rodzynkami, ostatecznie wygrała wersja z dodatkami oraz zapewnienie, że kolejny jabłecznik upieczemy z samymi jabłkami. To bardzo dobre rozwiązanie, tym bardziej, że do tego czasu odzyskamy aparat fotograficzny, który obecnie jest w naprawie. Tym samym będziemy mogli zjeść nie tylko pyszne ciasto, ale także zrobić bez problemu kolejne zdjęcia.
Jabłecznik z orzechami i rodzynkami – składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie jabłkowe:
- 1 1/2 kg jabłek
- 2-4 łyżki cukru (do smaku)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cynamonu
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
|
Wykonanie
Nadzienie jabłkowe:
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać je z cukrem, mąką ziemniaczaną, cynamonem, rodzynkami oraz posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto:
Na blat przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, posiekać nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie jajka oraz śmietanę, zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie jednakowe części.
Jedną połówkę ciasta rozwałkować na wielkość użytej blachy (u nas 25/25 cm), przenieść ją na formę wyłożoną papierem do pieczenia, ciasto ponakłuwać widelcem. Na nie wyłożyć przygotowane jabłka z orzechami i rodzynkami. Drugą połowę ciasta także rozwałkować, położyć na warstwie jabłek, ponakłuwać widelcem.
Jabłecznik z orzechami i rodzynkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 60 minut.
|