Jabłecznik z orzechami i rodzynkami

M&B
jabłecznik z orzechami i rodzynkami

Jabłecznik z orzechami i rodzynkami spełnił naszą zachciankę na ciasto z owocami. Dość długo toczyliśmy „spory”, czy jabłecznik zrobić z orzechami i rodzynkami, ostatecznie wygrała wersja z dodatkami oraz zapewnienie, że kolejny jabłecznik upieczemy z samymi jabłkami. To bardzo dobre rozwiązanie, tym bardziej, że do tego czasu odzyskamy aparat fotograficzny, który obecnie jest w naprawie. Tym samym będziemy mogli zjeść nie tylko pyszne ciasto, ale także zrobić bez problemu kolejne zdjęcia.

Jabłecznik z orzechami i rodzynkami – składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie jabłkowe:




Wykonanie

Nadzienie jabłkowe:

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać je z cukrem, mąką ziemniaczaną, cynamonem, rodzynkami oraz posiekanymi orzechami włoskimi.

Ciasto:

Na blat przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, posiekać nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie jajka oraz śmietanę, zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie jednakowe części.

Jedną połówkę ciasta rozwałkować na wielkość użytej blachy (u nas 25/25 cm), przenieść ją na formę wyłożoną papierem do pieczenia, ciasto ponakłuwać widelcem. Na nie wyłożyć przygotowane jabłka z orzechami i rodzynkami. Drugą połowę ciasta także rozwałkować, położyć na warstwie jabłek, ponakłuwać widelcem.

Jabłecznik z orzechami i rodzynkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 60 minut.




jabłecznik z orzechami i rodzynkami

jabłecznik z orzechami i rodzynkami

jabłecznik z orzechami i rodzynkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Jabłecznik z orzechami i rodzynkami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis